Tη μερίδα του λέοντος από τις συνολικές επενδύσεις 7,7 τρισ. δολ. αναμένεται να διεκδικήσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον προβλεπόμενο σχεδιασμό κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας έως το 2030, καθώς η μείωση του κόστους καθιστά τις ΑΠΕ πιο ανταγωνιστικές έναντι των ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF), περίπου το 65% των κεφαλαίων, δηλαδή 5,1 τρισ. δολάρια, θα κατευθυνθεί σε «πράσινα» έργα, ενώ το ήμισυ των επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί στην Ασία, μια περιοχή όπου αναμένεται και η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Ο κορεσμός στη δυναμικότητα παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας οδήγησε στη μείωση των τιμών για ανεμογεννήτριες και φ/β, καθιστώντας κερδοφόρα ολοένα και περισσότερα εργοστάσια «πράσινης» ενέργειας, παρ' όλο που οι κυβερνήσεις από τη Γερμανία ως τις ΗΠΑ περιορίζουν τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με το BNEF, για πρώτη φορά το 2011 οι ετήσιες επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως τα φ/β, τα αιολικά και η υδροηλεκτρική ενέργεια υπερέβησαν τις επενδύσεις για ορυκτά καύσιμα. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα σταματήσουν να αυξάνονται έως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας», επισημαίνει ο Μάικλ Λίμπριχ, πρόεδρος του BNEF.
Τα εργοστάσια άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου θα αντιπροσωπεύουν μόλις τα 1.073 GW και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έως το 2030, οι επενδύσεις σε φ/β θα βρεθούν στην κορυφή μεταξύ των επενδύσεων για «πράσινη» ενέργεια.
Κατανομή κεφαλαίων
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BNEF, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιστοιχούν στο 60% της νέας ισχύος των 5.579 Γιγαβάτ που θα εγκατασταθεί έως το 2030. Η Ασία θα απορροφήσει 2,5 τρισ. δολάρια, η Αμερική 816 δισ. δολάρια, η Ευρώπη 967 δισ. δολάρια και η Αφρική με τη Μέση Ανατολή 818 δισ. δολ.
Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διείσδυση των ΑΠΕ θα διαδραματίσουν τα φωτοβολταϊκά που θα δουν τη διείσδυσή τους να εκτοξεύεται από 2% σε 18% ως το 2030 και μάλιστα σε μια μεγαλύτερη ενεργειακή πίτα με όρους ισχύος.
Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες αντιστοιχούν στο 20% της νέας ισχύος και των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν ως το 2020. Ενώ τα αιολικά θα υπερδιπλασιάσουν τη διείσδυσή τους από 5% σήμερα σε 12%.
Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού του BNEF, Μίλο, Σζάρντιν, «μέχρι το 2030 θα καταγραφεί εντυπωσιακή ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή με 800 Γιγαβάτ σε στέγες και μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα», τονίζοντας παράλληλα πως «κινητήριος μοχλός θα είναι το χαμηλό κόστος των φωτοβολταϊκών και όχι οι επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η τεχνολογία αυτή να είναι πλήρως ανταγωνιστική με άλλες πηγές μέχρι το 2020».
Εγκατεστημένη ισχύς
Η σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ και οι προοπτικές ανάπτυξης καταγράφονται σε προγενέστερη έρευνα του δικτύου «Renewable Energy Policy Network for the 21st Century» (REN21) που τιτλοφορείται «Renewables 2014 Global Status Report», από όπου τονίζεται ότι η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά είναι 53 φορές μεγαλύτερη από το 2004, ενώ στα αιολικά επτά φορές.
Στα στοιχεία της μελέτης τονίζεται ότι η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε από 800 Γιγαβάτ σε 1.560 Γιγαβάτ, ενώ η πλειονότητα της νέας ισχύος αφορούσε στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα.
Το 2004 μόλις 48 χώρες είχαν θέσει σαφείς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ έναντι 144 χωρών στα τέλη του 2013. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια εκτοξεύθηκαν από 39,5 δισ. δολάρια σε 214,4 δισ. δολάρια ετησίως μέσα σε εννέα χρόνια.
Παρότι από το 2012 και εντεύθεν η επενδυτική δραστηριότητα στα φωτοβολταϊκά έχει επιβραδυνθεί, καταγράφοντας πτώση 22% (εν πολλοίς λόγω της κατακόρυφης πτώσης στο κόστος του εξοπλισμού), η νέα εγκατεστημένη ισχύς έχει αυξηθεί κατά 27%.
Στο ίδιο διάστημα, τα ηλιακά-θερμικά συστήματα (θέρμανση νερού) είδαν την ισχύ τους να εκτοξεύεται από 98 Γιγαβάτ σε 326 Γιγαβάτ.
Οσον αφορά στη νέα ισχύ στα αιολικά, το 2013 ηγήθηκε η Κίνα με 16,1 Γιγαβάτ. Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν μόλις 1,1 Γιγαβάτ, ωστόσο στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ κατατάσσονται δεύτεροι πίσω από τους Κινέζους και μπροστά από τους Γερμανούς.
Η Γερμανία συνεχίζει να ηγείται στην εγκατεστημένη ισχύ στα φωτοβολταϊκά παρότι πρόσθεσε μόλις 3,3 Γιγαβάτ το 2013 έναντι 11,8 Γιγαβάτ της Κίνας, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν φωτοβολταϊκή ισχύ και στην πέμπτη θέση στη δυναμικότητα θέρμανσης νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες κατά κεφαλήν. Μάλιστα, μαζί με την Ινδία, η χώρα μας θεωρείται ότι παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου παγκοσμίως.
Παρά την αλματώδη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών, βασική τεχνολογία ΑΠΕ παγκοσμίως σε όρους ισχύος παραμένουν τα υδροηλεκτρικά με περίπου 1.000 Γιγαβάτ.
Μερίδιο 26% καταλαμβάνει η Κίνα, με τις Βραζιλία και ΗΠΑ να ακολουθούν με 8,6% και 7,8% αντίστοιχα. Εάν αφαιρέσουμε τα υδροηλεκτρικά από την εξίσωση, οι ΑΠΕ αυξήθηκαν από 85 Γιγαβάτ παγκοσμίως το 2004 σε 560 Γιγαβάτ.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 05/07/2014)