Στην Κύπρο πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα, ωστόσο δεν είμαστε οι πιο ακριβοί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Όθων Θεοδούλου, προσθέτοντας ότι η αιτία για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η τιμή των καυσίμων που αγοράζει η ΑΗΚ
Στην Κύπρο πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα, ωστόσο δεν είμαστε οι πιο ακριβοί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Όθων Θεοδούλου, προσθέτοντας ότι η αιτία για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η τιμή των καυσίμων που αγοράζει η ΑΗΚ.

 
Ο κ. Θεοδούλου διευκρίνισε ότι “για παράδειγμα από τα 100 ευρώ που πληρώνει ένας καταναλωτής στην ΑΗΚ, τα 60 ευρώ πηγαίνουν στην αγορά των καυσίμων, μια δαπάνη ανελαστική την οποία η ΑΗΚ δεν μπορεί να διαφοροποιήσει, τα άλλα 20 ευρώ αφορούν φορολογίες και εκείνο που έρχεται στην Αρχή για να καλύψει τα διαχειριστικά της έξοδα είναι 20 ευρώ από τα 100”.

 
Όπως είπε ο κ. Θεοδούλου “δηλαδή μόνο 20% έρχεται στην ΑΗΚ για να καλύψει τα εργατικά της, τους μισθούς της, τα παρεμφερή ωφελήματα του προσωπικού της, τη συντήρηση των μηχανημάτων της, τα ενοίκια, τα αυτοκίνητά της, όλα αυτά που συνθέτουν ένα βιώσιμο οργανισμό”.

 
Το ερώτημα που τίθεται, ανέφερε, είναι κατά πόσον αυτό το 20% είναι μεγάλο και κατά πόσο εάν μειωθεί δραστικά, θα ήταν δυνατό δραστικά να μειωθεί η τελική τιμή στον καταναλωτή. Ο κ. Θεοδούλου ανέφερε επίσης ότι μειώθηκε κατά 20% το ρεύμα τους τελευταίους μήνες.

 
“Εμείς δεν εφησυχαζόμαστε και παρόλο που το 20% θεωρείται σαν ένα λογικό ποσοστό για τα διαχειριστικά έξοδα, θεωρούμε ότι για το μέγεθος του Οργανισμού μας, αυτό θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο και οι προσπάθειες του ΔΣ και της Διεύθυνσης είναι ακριβώς σε αυτό τον στόχο”, σημείωσε.

 
Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι έχουμε προβεί σε σχέδιο πρόωρης εθελούσιας αποχώρησης με σκοπό να μειώσουμε περαιτέρω το εργατικό κόστος και σε συνεργασία με τις Συντεχνίες έχουμε μειώσει διάφορα ωφελήματα και επιδόματα των εργαζομένων και έχουμε αποκόψει και άλλες δαπάνες που θα μπορούσαν να αποκοπούν τόσο στον προϋπολογισμό του 2014 όσο και σε αυτό του 2015.

 
“Όμως ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Το ρεύμα στην Κύπρο είναι ακριβό, γιατί είναι ακριβό το καύσιμο και θα μπορέσουμε να επιφέρουμε δραστικές ίσως διαφοροποιήσεις στην τιμή, εάν μπορούσαμε να επιτύχουμε καύσιμο πιο φτηνό”, είπε ο κ. Θεοδούλου.

 
Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι η Αρχή προσπαθεί από τη δεκαετία του 1980 να μετατρέψει τα υγρά καύσιμα σε πιο ανταγωνιστικά όμως για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης και δεν αφορούν την ΑΗΚ, δεν έγινε κατορθωτό ενώ από τις δεκαετίες 1980 και 1990 έγινε προσπάθεια για να εισαχθεί ο άνθρακας αλλά δεν καρποφόρησε, αρχές της δεκαετίας του 2000 η ΑΗΚ ξεκίνησε μόνη της προσπάθειες για να φέρει το φυσικό αέριο και δεν καρποφόρησαν όπως δεν καρποφόρησε και η σχετική προσπάθεια του Υπουργείου Ενέργειας.

 
Εξέφρασε την προσδοκία αυτή η προσπάθεια που βρίσκεται τώρα για την ενδιάμεση λύση και την οποία χειρίζεται αποκλειστικά η ΔΕΦΑ θα καταλήξει σε μια προσιτή και ελκυστική τιμή για το φυσικό αέριο, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με την ενδιάμεση λύση και να πετύχουμε καλύτερη τιμή για τους πελάτες της ΑΗΚ.

 
Για το άλλο σημείο που εθίγη από το ΚΕΒΕ για την “αυτοπαραγωγή”, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι στην αυτοπαραγωγή δεν αναμειγνύεται η ΑΗΚ αλλά είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά η ΡΑΕΚ, για αυτό όσα αποδίδονται στην ΑΗΚ δεν αφορούν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 
Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστικό είναι ότι θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με τα μέτρα που έχει πάρει σήμερα η ΑΗΚ, ο Πρόεδρός της είπε ότι δεν μπορούμε να φέρουμε δραστικές διαφοροποιήσεις στην τιμή του ρεύματος, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει όταν μειωθεί η τιμή του καυσίμου το οποίο χρησιμοποιεί η ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι από το 2004 οποιοσδήποτε μπορεί να παράξει ηλεκτρισμό και η ΡΑΕΚ έχει δώσει άδειες ίσες με τη δυναμικότητα της ΑΗΚ στον ιδιωτικό τομέα αλλά κανείς δεν έχει παράξει ηλεκτρισμό και αυτό δείχνει ότι ο τομέας δεν είναι παχιά αγελάδα και δεν δημιουργεί προοπτικές για πιθανά κέρδη.

 
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τα χρέη των δήμων στην ΑΗΚ, ο κ. Θεοδούλου εξέφρασε τη λύπη του που η ΑΗΚ βρέθηκε στην ανάγκη να διακόψει την παροχή στο Δήμο Γεροσκήπου.

 
“Εμείς ως ΑΗΚ έχουμε άριστες σχέσεις με τους δήμους τόσο σε επίπεδο της Ένωσης Δήμων όσο και με τον κάθε δήμο ξεχωριστά και αναγνωρίζουμε ότι και οι δήμοι όπως όλη η Κύπρος περνούν δύσκολα, της ΑΗΚ όμως μη εξαιρουμένης”, σημείωσε.

 
Πρόσθεσε ότι “τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τα μετατοπίζουμε ο ένας εις τον άλλο, απλώς τα πολλαπλασιάζουμε και κάνουμε και τους συνεργάτες μας επίσης προβληματικούς”.

 
“Εμείς ως άτομα θα θέλαμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο συμπονετικοί με τους πολίτες αλλά δεν θα ήμασταν σοβαροί ως ΔΣ γιατί κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα οργανισμό που έχει τις δικές του ανάγκες και είναι αυτονόητο ότι εάν δεν μπορέσει αυτός ο οργανισμός να εισπράξει το λαβείν του, τότε θα έχει ο ίδιος ο οργανισμός πρόβλημα” είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοδούλου.

(www.nomisma.com.cy/, 21/07/2014)