Η Τουρκία θεωρεί πως οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή καταστούν τη συνεργασία με την ΕΕ στενότερη και «αναγκαία» και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αναβίωσης της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ «είναι το πιο σημαντικό εγχείρημα εκσυγχρονισμού μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας»

Η Τουρκία θεωρεί πως οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή καταστούν τη συνεργασία με την ΕΕ στενότερη και «αναγκαία» και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αναβίωσης της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ «είναι το πιο σημαντικό εγχείρημα εκσυγχρονισμού μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Το έγγραφο δείχνει μια σημαντική στροφή στον τόνο των τουρκικών αρχών, οι οποίες αντέδρασαν οργισμένα στις επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για το χειρισμό τους απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στο εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς στους κύκλους του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Τους τελευταίους μήνες Άγκυρα και Βρυξέλλες έχουν έρθει πιο κοντά για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «ξένων μαχητών» με κατεύθυνση προς και από την Ευρώπη για να συμμετάσχουν σε μαχητικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική Συρία και το Ιράκ.

«Οι πρόσφατες δραματικές αλλαγές, από τη Συρία προς την Ουκρανία και από τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Αφρική, απαιτούν η Τουρκία και η ΕΕ να δράσουν από κοινού κατά των παγκόσμιων και περιφερειακών απειλών», αναφέρει το έγγραφο.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο και θα επικεντρωθεί στην «διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων, κοινωνικοοικονομικού μετασχηματισμού στη διαδικασία προσχώρησης και στην επικοινωνιακή στρατηγική για την ΕΕ», ανέφερε το έγγραφο.

Η στρατηγική στοχεύει σε αλλαγή του συντάγματος, την καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, καθώς και σε μια κίνηση να αυξηθεί η στήριξη για την ΕΕ της κοινής γνώμης, και θα είναι μέρος του λεγόμενου «σχεδίου δράσης» της κυβέρνησης, που προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2019.

Διπλωμάτης είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι το χρονικό περιθώριο των 10 ετών για την ένταξη της Τουρκίας παραμένει ένας πολύ φιλόδοξος στόχος.

«Θα πρέπει να δούμε κάποια συγκεκριμένα βήματα, πριν να είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχει γίνει πραγματική πρόοδος», υπογράμμισε.

(πηγή: EurActiv με Reuters)