Η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, Naftogaz, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ότι σταμάτησαν οι εισαγωγές από την Ουγγαρία. Όπως αναφέρει email που απέστειλε η ουγγρική FGSZ στην ουκρανική εταιρείασ, τεχνικοί λόγοι οδήγησαν στην διακοπή των προμηθειών. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον διευθύνοντα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτωρ Ορμπάν, στις 22 Σεπτεμβρίου

Η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, Naftogaz, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ότι σταμάτησαν οι εισαγωγές από την Ουγγαρία.

Όπως αναφέρει email που απέστειλε η ουγγρική FGSZ στην ουκρανική εταιρείασ, τεχνικοί λόγοι οδήγησαν στην διακοπή των προμηθειών. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον διευθύνοντα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτωρ Ορμπάν, στις 22 Σεπτεμβρίου, για την έναρξη εργασιών στο ουγγρικό τμήμα του South Stream.

Η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει τη δυσαρέκσειά της για την αντίστροφη ροή ρωσικού αερίου από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ, που ταυτόχρονα είναι και πελάτες της Gazprom, προς την Ουκρανία.

Επίσης, η διακοπή έγινε την ίδια ημέρα που είναι προγραμματισμένες οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και ο απερχόμενος επίτροπος Ενέργειας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Naftogaz τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «λυπούμαστε για την απόφαση της FGSZ και καλούμε τους Ούγγρους εταίρους να σεβαστούν τις συμβολαιακές υποχρεώσεις τους και την κοινοτική νομοθεσιά. Μια τέτοια απόφαση είναι ενάντια στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».