Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης ευρωστίας (Financial Strength Rating) της Τράπεζας Κύπρου σε B- από C+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence (CI). Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την βελτιωμένη κεφαλαιουχική θέση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, παρόλο που όπως ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η κεφαλαιουχική επάρκεια βρίσκεται ακόμη εν αμφιβόλω

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης ευρωστίας (Financial Strength Rating) της Τράπεζας Κύπρου σε B- από C+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence (CI). Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την βελτιωμένη κεφαλαιουχική θέση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, παρόλο που όπως ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η κεφαλαιουχική επάρκεια βρίσκεται ακόμη εν αμφιβόλω έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη Οκτωβρίου.

Η αναθεωρημένη αξιολόγηση ευρωστίας αντικατοπτρίζει επίσης, όπως αναφέρει το Nomisma. com. cy, μια ανάκαμψη στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και την επίτευξη καλής προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξιολόγηση ευρωστίας συνεχίζει να επηρεάζεται από την πολύ αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την πολύ στενή ρευστότητα. Παρόλο που μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ και την πώληση μη κύριων περιουσιακών στοιχείων η εξάρτηση της τράπεζας από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος αναμένεται να συνεχίσει μια καθοδική πορεία, παραμένει ωστόσο σε υψηλό επίπεδο.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την προοπτική της κυπριακής οικονομίας επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και την αξιολόγηση ευρωστίας της τράπεζας.