Πρόταση νόμου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών στην Ρωσία κατέθεσε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της χώρας

Πρόταση νόμου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων ξένων κρατών στην Ρωσία κατέθεσε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της χώρας.

Η πρόταση γίνεται μάλιστα μετά τις κυρώσεις της Δύσης που θέτουν στο στόχαστρο έναν κύκλο προσώπων γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους καθώς και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, οι πληροφορίες από τη Μόσχα για αυτή τη νομοθετική πρόταση αύξησαν ιδιαίτερα την ανησυχία των επενδυτών και συνέβαλαν στη χθεσινή μείωση του δείκτη μετοχών Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατά 1,5%.

Οι κατασχέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ευρώπη πιο κοντά στην ύφεση, ειδικά τις χώρες εκείνες που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, σημείωσε η WSJ.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου από τον βουλευτή Βλαντιμίρ Πονεβέσκι και έχει προγραμματισθεί να εξετασθεί από Επιτροπή της Κάτω Βουλής (κρατικής Δούμας) στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν κ. Ντμίτρι Πέσκοφ αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση νόμου. «Θεωρούμε ότι οι κυρώσεις αυτές (σ.σ.: της Δύσης) είναι απόλυτα αβάσιμες και παράνομες και ότι η Ρωσία έχει φυσικά το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της», όπως δήλωσε τηλεφωνικά.

Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να ωφελήσει τους πολίτες ή τις εταιρείες, οι περιουσίες των οποίων εκτός της Ρωσίας έχουν κατασχεθεί με παράνομες αποφάσεις ξένων δικαστηρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής Δούμας.

Με βάση την πρόταση προβλέπεται η αποζημίωση των θυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και η δυνατότητα των δικαστηρίων να διεκδικούν περιουσίες ξένων χωρών στη Ρωσία, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρο πρόσωπα, εταιρείες και τον χρηματοπιστωτικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας για να την τιμωρήσουν για την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, ενώ κατηγορούν τον Πούτιν ότι υποστηρίζει την εξέγερση των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ιταλία μάλιστα προχώρησε στο «πάγωμα» περίπου 28 εκατ. ευρώ από περιουσία που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότενμπεργκ για τη σχέση του με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει στις 20 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση, ότι η Μόσχα θα βοηθήσει με κρατικά κεφάλαια τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις και ότι δεν εξετάζει περαιτέρω μέτρα για αντίποινα.

Πηγή: Euro2day