Η ουκρανική εταιρεία διανομής αερίου Naftogaz υπέγραψε συμφωνία με τη νορβηγική Statoil για την πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τη Σλοβακία από την 1η Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο CEO της Naftogaz, Αντρέι Κομπόλιεφ, οι χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ αγωγοί διασύνδεσης στην Ευρώπη «βελτιώνουν ουσιαστικά την ενεργειακή ασφάλεια»

Η ουκρανική εταιρεία διανομής αερίου Naftogaz υπέγραψε συμφωνία με τη νορβηγική Statoil για την πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τη Σλοβακία από την 1η Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο CEO της Naftogaz, Αντρέι Κομπόλιεφ, οι χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ αγωγοί διασύνδεσης στην Ευρώπη «βελτιώνουν ουσιαστικά την ενεργειακή ασφάλεια».

Την Πέμπτη, πηγή από τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας δήλωσε, την περασμένη Πέμπτη, στο Reuters, ότι η Ουκρανία έλαβε ήδη τις πρώτες ποσότητες από την Νορβηγία μέσω Σλοβακίας και ότι η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του ρωσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι η παροχή αερίου από την Gazprom προς την Ουκρανία έχει διακοπεί από τον Ιούνιο.

Από την πλευρά της Statoil, ο εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας, Νόρτεν Έεκ, δήλωσε: «Η Statoil υπέγραψε συμφωνία με έναν ακόμη νέο πελάτη στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η συμφωνία με την Naftogaz αφορά παραδόσεις αερίου στη Σλοβακία», ενώ πρόσθεσε ότι από εκεί, υπεύθυνη για τη μεταφορά στην Ουκρανία είναι η ουκρανική εταιρεία. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το αντίτιμο της συμφωνίας, αρκούμενος απλά να επισημάνει ότι «για τα μέτρα της Statoil», πρόκεται για βραχυπρόθεσμη συμφωνία που αφορά σχετικά χαμηλό όγκο.

Η Statoil είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την Gazprom. Η Ουκρανία καταναλώνει περί τα 50 bcm αερίου τον χρόνο, ενώ παράγει 20 bcm, με τα υπόλοιπα να καλύπτονται από εισαγωγές.