Κατά της Κομισιόν Απειλεί να Προσφύγει η Αυστρία Αν Εγκρίνει το Πυρηνκό Πρότζεκτ της EDF στην Βρετανία

Κατά της Κομισιόν Απειλεί να Προσφύγει η Αυστρία Αν Εγκρίνει το Πυρηνκό Πρότζεκτ της EDF στην Βρετανία
energia.gr
Δευ, 6 Οκτωβρίου 2014 - 12:03
Η Αυστρία απειλεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κομισιόν αν αυτή εγκρίνει τα σχέδια της Βρετανίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού, αξίας 20 δις ευρώ από τη γαλλική EDF. Την απειλή εκτόξευσε, χθες, Κυριακή, εκπρόσωπος του Αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάυμανν

Η Αυστρία απειλεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κομισιόν αν αυτή εγκρίνει τα σχέδια της Βρετανίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού, αξίας 20 δις ευρώ από τη γαλλική EDF. Την απειλή εκτόξευσε, χθες, Κυριακή, εκπρόσωπος του Αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάυμανν.

Η συμφωνία κατασκευής προβλέπει την καταβολή εγγυημένης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο σχεδιαζόμενος σταθμός. Η σχετική ψηφοφορία στην Κομισιόν αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, συγκεντρώνει την αντίθεση του 25% των Επιτρόπων. Εξάλλου, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι το σχέδιο για εγγύηση της τιμής της ενέργειας που θα παράγει ο σχεδιαζόμενος σταθμός παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Ο σταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί στην ΒΔ Αγγλία, στο Χίνκλεϋ Πόιντ, και θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να αντικαταστήσει το ένα πέμπτο της γηράσκουσας υποδομής του σε ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια και άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς κατασκευάστρια είναι η γαλλική κρατική EDF, η Γαλλία βλέπει το πρότζεκτ ως ένα μέγιστης σημασίας εξαγωγικό συμβόλαιο, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην πυρηνική της βιομηχανία.

Ωστόσο, ο Αυστριακός Καγκελάριος, από κοινού με τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μιττελένερ, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο την περασμένη Παρασκευή, στην οποία τονίζουν ότι η χώρα τους «επιφυλάσσεται» του δικαιώματός της να ασκήσει νομικές ενέργειες αν το πρότζεκτ εγκριθεί από τις Βρτυξέλλες.

«Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβεί σε αυτή την κίνηση, τότε θα πρέπει να αναμένει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο» της ΕΕ, υπογραμμίζει ο Αυστριακός Καγκελάριος, η χώρα του οποίου επαίρεται για την έμπρακτη και συνεχή της στήριξη προς τις «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Καγκελάριος Φάυμανν τόνισε ότι «οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και όχι η πυρηνική ενέργεια, αξίζουν επιδοτήσεων»

Είχε προηγηθεί η έντονη δήλωση του Αυστριακού Υπουργού Δασών, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Υδάτων, Άντρα Ρουππρέχτερ, μετά τη δήλωση, στις 22 Σεπτεμβρίου, του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, ότι οι Βρυξέλλες θα «προτείνουν … θετική απόφαση για το θέμα». Ο Ρουππρέχτερ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Αλμούνια, δήλωσε στις 24 Σεπτεμβρίου στην αυστριακή εφημερίδα Kurier: «Αυτό το σκάνδαλο πρέπει να πολεμηθεί με κάθε δυνατό ένδικο μέσο», προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την προσφυγή της χώρας του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.