Ο ενεργειακός τομέας, η ανεργία των νέων και η έλλειψη θέσεων εργασίας αποτελούν τις τρεις προτεραιότητες για την Βουλγαρία, αλλά και την Ευρώπη, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ. Πραγματικά, η πολιτική αστάθεια που φαίνεται ότι συνεχίζεται στη Βουλγαρία μετά και τις χθεσινές εκλογές, έχει ως βασικά αίτια τα προβλήματα που περιέγραψε ο Ιστουρίθ στην εν λόγω συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο FOCUS

Ο ενεργειακός τομέας, η ανεργία των νέων και η έλλειψη θέσεων εργασίας αποτελούν τις τρεις προτεραιότητες για την Βουλγαρία, αλλά και την Ευρώπη, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ. Πραγματικά, η πολιτική αστάθεια που φαίνεται ότι συνεχίζεται στη Βουλγαρία μετά και τις χθεσινές εκλογές, έχει ως βασικά αίτια τα προβλήματα που περιέγραψε ο Ιστουρίθ στην εν λόγω συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο FOCUS.

Όπως είχε τονίσει στην παραπάνω συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι προτεραιότητες αυτές θα είναι εξαιρετικά επείγουσες και κρίσιμες για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις χθεσινές πρόωρες εκλογές. Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα έχει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα, την απαισιοδοξία για το μέλλον και την απογοήτευση των πολιτών από τους πολιτικούς, συναισθήματα που αντανακλώνται και στην συμμετοχή που έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 25 χρόνια.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης δεν μοιάζει εύκολο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με σχεδόν ολοκληρωμένη την καταμέτρηση, το GERB αποσπά 32,66%, το Σοσιαλιστικό Κόμματος (BSP) συγκεντρώνει 15,34%, και ακολουθούν το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPC) της τουρκικής μειονότητας με 14,79%, οι Μεταρρυθμιστές με 8,92%, το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,3%, το «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία» με 5,69%, το «Ατάκα» με 4,53% και το κεντροαριστερό ABV με 4,16%.

Το κλίμα απαισιοδοξίας κυριάρχησε στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, που προκηρύχθηκαν μετά την πτώση στις 6 Αυγούστου της κυβέρνησης με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία ένα χρόνο ήταν αντιμέτωπη με μαζικές διαμαρτυρίες, καταστροφικές πλημμύρες και σοβαρή κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Βέβαια, ο αξιωματούχος του ΕΛΚ είχε ευχηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης από το ομόφρον GERB: «Με μία σταθερή κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσωφ – αν οι ψηφοφόροι στην Βουλγαρία τον υποστηρίξουν – μαζί με τη νέα Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και, επίσης, μαζί με όλη την ομάδα των στελεχών του GERB που γνωρίζω και τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ώστε να βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το φορτίο που βαρύνει την Βουλγαρία σήμερα, και να ξεμπλοκάρουμε τα κονδύλια και να εργαστούμε προς όφελος της χώρας». Μάλιστα, στην συνέντευξη στο FOCUS, ο Ιστουρίθ είχε προσθέσει πως αυτά θα υλοποιούνταν μόνο αν ο βουλγαρικός λαός ψήφιζε στις εκλογές κατά τρόπο που θα έδινε μία σταθερή πλειοψηφία, και να σχηματιστεί, έτσι, μία σταθερή κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο νικητής των εκλογών, Μπόικο Μπορίσωφ, ήδη μετά την ανακοίνωση των exit polls, η γενική εικόνα των οποίων επιβεβαιώθηκε με το αποτέλεσμα, «με αυτή τη σύνθεση, δεν βλέπω πώς μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση», ενώ σήμερα ο αρχηγός του GERB περιορίστηκε στο ότι το κόμμα θα εξετάσει πώς θα κινηθεί. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές υπόσχονται να ασκήσουν «υπεύθυνη αντιπολίτευση» -απορρίπτοντας, στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

Πρόσθεσε, δε, ότι το κόμμα του θα περιμένει για τα επίσημα αποτελέσματα αλλά και για την εκδήλωση προθέσεων και θέσεων από τα άλλα κόμματα ή συνασπισμούς που φαίνεται να παίρνουν το «εισιτήριο» για τη Βουλή, προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Αν και ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι εκλογές έδωσαν στο κόμμα του ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των άλλων κομμάτων, με σημαντικό προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων, εμφανίστηκε δύσπιστος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο. Όπως είπε, εξαιτίας της «φτωχής» επίδοσης του κόμματος αυτού στις εκλογές και των λίγων εδρών που φαίνεται να κερδίζει, η πλειοψηφία (σε συνδυασμό με τις έδρες του GERB) θα ήταν ασταθής.

Μάλιστα, εξαπέλυσε, επίθεση στο κόμμα αυτό για τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το GERB, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση προσώπου διαφορετικού από τον κ. Μπορίσωφ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει πρόβλημα με μια αδύναμη Αριστερά. «Η Αριστερά παρουσιάστηκε μέσω εξαιρετικά λαϊκιστικών κομμάτων. Προφανώς, το πρόβλημα του BSP δεν ήταν ο πρώην ηγέτης τους Σεργκέι Στανίσεφ- είχαν ακόμη χειρότερη επίδοση με τον νέο ηγέτη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός του GERB κάλεσε, επίσης, τους ηγέτες των κομμάτων ή συνασπισμών που θα έχουν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή να επαναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να μην βιαστούν να προβούν σε εξαγγελίες.

«Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν τον ρόλο της αντιπολίτευσης» δήλωσε, χθες βράδυ, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μιχαήλ Μίκωφ, και πρόσθεσε: «θα είμαστε εποικοδομητική, πιστή αντιπολίτευση, που θα στηρίζει, νομοθετικά, όλες τις εθνικά υπεύθυνες αποφάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι το κόμμα του θα περιμένει προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι Σοσιαλιστές δεν έχουν προσκληθεί στις συνομιλίες αυτές.

Ο κ. Μίκωφ τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη διεξαγωγής συνομιλιών επί επιμέρους ζητημάτων προκειμένου, όπως είπε, το κόμμα του να στηρίξει συγκεκριμένες πολιτικές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για τη χώρα.