Η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων της εταιρείας που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών είπε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

Η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων της εταιρείας που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών είπε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως μεταδίδει το nomisma.com.cy, ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Παλώδια, ανέφερε ότι «εκδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ από την Τουρκία, οδηγία προς τους ναυτιλλομένους, το γνωστό navtex, βάση της οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε navtex με την οποίαν αποδεικνύει το παράνομο της τουρκικής οδηγίας. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε.

Αναμένουμε από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς εκείνη την κατεύθυνση, έτσι ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα. Η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν στέλλει κάποιο μήνυμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο αναμένουμε ότι θα φτάσει στους αποδέκτες του και θα έχουμε αποτελέσματα. Σε διαφορετική περίπτωση επαναλαμβάνω ότι η οποιαδήποτε παρενόχληση δραστηριοτήτων της εταιρείας που καθόλα νόμιμα δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι συμβατή με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών».

Κληθείς να πει κατά πόσο στέλλει προειδοποίηση πως αν δεν σταματήσουν οι παρενοχλήσεις τότε θα τερματιστεί η διεξαγωγή των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Μπορώ να σας αναφέρω ότι χθες έγινε και σχετική σύσκεψη σε Υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που αφορούν την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η ανακοίνωση της Τουρκίας είναι σε συνέχεια της οδηγίας προς τους ναυτιλλομένους που έχει εκδώσει την Παρασκευή. Αναπαράγει τη γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία που στερείται κάθε νομικού ή άλλου επιχειρήματος και ενδεχομένως να είναι ένδειξη της αδυναμίας της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής. Ενδεχομένως μέσα από τέτοιες ενέργειες να θέλει να δημιουργήσει κρίση ή τα όποια προβλήματα.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, γίνεται αποδεκτή από όλη τη διεθνή κοινότητα και εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας βάσει αυτών των δεδομένων».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έτυχε ενημέρωσης από τους εκπροσώπους της ENI-KOGAS για τα όσα συμβαίνουν στο τεμάχιο «Ονασαγόρας», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε σε επαφή με τους εκπροσώπους της εταιρείας».

Κληθείς να αναφέρει αν η εταιρεία έχει διαμαρτυρεί ή αν προέβη σε κάποια διαβήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «επαναλαμβάνω ότι εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Σας αναφέρω ότι είμαστε σε επαφή με τους εκπροσώπους της εταιρείας».