Δεν Έπεισε το Ευρωκοινοβούλιο η Μπρατούσεκ - Αναβλήθηκε η Ψηφοφορία για την Υποψηφιότητά της

Δεν Έπεισε το Ευρωκοινοβούλιο η Μπρατούσεκ - Αναβλήθηκε η Ψηφοφορία για την Υποψηφιότητά της
energia.gr
Τρι, 7 Οκτωβρίου 2014 - 11:26
Αδύναμη εμφανίζεται η υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, η οποία προορίζεται για την νέα θέση της Αντιπροέδρου της Ενεργειακής Ενοποίησης στην Κομισιόν υπό τον νέο πρόεδρο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Μετά την χθεσινή της ακρόαση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, που μάλλον δεν έπεισε τους ευρωβουλευτές, η απόφαση έγκρισης ή μη της Μπρατούσεκ αναβάλλεται το νωρίτερο μέχρι αύριο, Τετάρτη, οπότε πιθανότατα θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία

Αδύναμη εμφανίζεται η υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, η οποία προορίζεται για την νέα θέση της Αντιπροέδρου της Ενεργειακής Ενοποίησης στην Κομισιόν υπό τον νέο πρόεδρο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Μετά την χθεσινή της ακρόαση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, που μάλλον δεν έπεισε τους ευρωβουλευτές, η απόφαση έγκρισης ή μη της Μπρατούσεκ αναβάλλεται το νωρίτερο μέχρι αύριο, Τετάρτη, οπότε πιθανότατα θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία.

Οι απαντήσεις της Μπρατούσεκ θεωρήθηκαν υπερβολικά σύντομες και γενικόλογες, ενώ, όπως δήλωσε η Άνα Γκόμες, της ομάδας των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η υποψήφια επίτροπος «είχε δυσκολία ακόμα και να κατανοήσει τις ερωτήσεις. Για να μην αναφερθώ στις απαντήσεις…».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Κλοντ Τούρμες, σχολίασε: «Η Ενεργειακή Ένωση και κλιματική αλλαγή χρειάζεται ηγεσία. Αυτό ήταν ακριβώς το αντίθετο. Δεν ήταν ηγεσία, αλλά ένα κρυφτό πίσω από άρθρα της συνθήκης λέγοντας ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη συμφωνία και των 28 κρατών μελών. Αυτό είναι το τέλος μιας προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή».

Επίσης, η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας δέχθηκε τα πυρά των ευρωβουλευτών κυρίως επειδή μόνη της τέθηκε ως υποψήφια. Ωστόσο, η ίδια απάντησε ως εξής στη συγκεκριμένη μομφή: «Στείλαμε μία λίστα με ονόματα. Αυτή λίστα εμπεριείχε τρία ονόματα, περιλαμβανομένου και του δικού μου. Την τελική απόφαση πήρε ο πρόεδρος Γιούνκερ».

Εκτός από την ομάδα των Φιλελευθέρων, στην οποία ανήκει η Μπρατούσεκ, όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Ευρωβουλής «έδειξαν αρνητική διάθεση» όταν αξιολόγησαν την επίδοσή της στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας του σώματος, σχολίασε πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο euobserver.