Πιέσεις δέχθηκε το διεθνές σύστημα τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών Swift για να μπλοκάρει την πρόσβαση της Ρωσίας και του Ισραήλ σε αυτό. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, απέρριψε τα σχετικά αιτήματα, καθώς δήλωσε αναρμόδιο να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις σε βάρος κρατών ή μεμονωμένων οντοτήτων

Πιέσεις δέχθηκε το διεθνές σύστημα τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών Swift για να μπλοκάρει την πρόσβαση της Ρωσίας και του Ισραήλ σε αυτό. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, απέρριψε τα σχετικά αιτήματα, καθώς δήλωσε αναρμόδιο να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις σε βάρος κρατών ή μεμονωμένων οντοτήτων.

Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Βέλγιο, αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί αιτήματα να αποσυνδέσει απ΄το δίκτυό της ολόκληρους οργανισμούς και χώρες, με τελευταία παραδείγματα το Ισραήλ και την Ρωσία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το euobserver, η Swift τονίζει στην ως άνω ανακοίνωση ότι: «Κάθε απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε χώρες ή μεμονωμένες οντότητες εναπόκειται αποκλειστικά στα αρμόδια κυβερνητικά σώματα και τους αρμόδιους νομοθετικούς αντιπροσώπους».

Πάντως η εταιρεία δεν αποκάλυψε από πού προήλθαν τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Από την πλευρά τη, πάντως, η ισραηλινή Haaretz αναφέρει ότι το αίτημα κατά του Ισραήλ προήλθε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις σε αντίδραση στην ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Όχθη και την πρόσφατη αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το «μπλοκάρισμα» της Ρωσίας από τις τραπεζικές συναλλαγές φέρεται να ζητήθηκε από την Μεγάλη Βρετανία, μετά την Σύνοδο Κορυφής του Αυγούστου, μολονότι, όπως αναφέρεται, η επιλογή αυτή δεν εξετάστηκε επίσημα.

Παρασκηνιακά, πάντως, την ίδια ιδέα συζήτησαν και οι Αμερικανοί.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι πρώην υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, αναφέρουν ότι η παρεμπόδισης της πρόσβασης της Ρωσίας στο σύστημα της Swift θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως 5%.
Οι ρωσικές τράπεζες στηρίζονται στη Swift για να κάνουν εγχώριες και διεθνείς πληρωμές, σημειώνουν οι FT.

Ωστόσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε σε ψήφισμά του τον Σεπτέμβριο παρόμοια αιτήματα. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την ΕΕ «να εξετάσουν την εξαίρεση της Ρωσία από την πολιτική συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, καθώς και από το σύστημα Swift».

Δεν θα ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που η εταιρεία έχει κληθεί να επιβάλει παρόμοια απαγόρευση. Τον Μάρτιο του 2012, αποσυνέδεσε 25 ιρανικές τράπεζες από τα δίκτυα της μετά από Κανονισμό της ΕΕ για οικονομικές κυρώσεις.

Ας σημειωθεί ότι η Swift στη δήλωσή της τη Δευτέρα τόνισε ότι οι εργασίες και υπηρεσίες της διατρέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης από τις πολιτικές πιέσεις και τις εικασίες των ΜΜΕ.

«Ως ένα βοηθητικό πρόγραμμα με συστηματικό παγκόσμιο χαρακτήρα, δεν έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για κυρώσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Η εταιρεία είχε ήδη εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο της παράνομης παγκόσμια παρακολούθησης το 2013 της NSA, όταν διέρρευσαν τα έγγραφα από τον πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, που ανέφεραν ότι η NSA είχε κάνει hacking σε Swift να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία των πολιτών.

Η ίδια η Swift περιγράφεται ως μία ουδέτερη παγκόσμια εταιρεία που έχει συσταθεί βάσει του βελγικού δικαίου.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες σε πάνω από 10.500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις σε πάνω από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι εντολές πληρωμής που διεκπεραιώνει λέγεται ότι ανέρχονται σε περίπου € 4,7 τρισεκατομμύρια την ημέρα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 και εποπτεύεται από την ομάδα κεντρικών τραπεζών G-10 των παρακάτω χωρών: Βελγίου, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Ελβετίας και Σουηδίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.