Έκκληση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας: Συμφωνήστε για τους Στόχους του 2030 για το Κλίμα, Γιατί Διακυβεύονται Επενδύσεις

Έκκληση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας: Συμφωνήστε για τους Στόχους του 2030 για το Κλίμα, Γιατί Διακυβεύονται Επενδύσεις
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 7 Οκτωβρίου 2014 - 12:21
Διακυβεύονται οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους στόχους του 2030. Τη δραματική αυτή έκκληση απευθύνουν στους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. 57 βιομηχανίες, Funds και επαγγελματικοί φορείς από την Ευρώπη, που εκπροσωπούν περισσότερους από 4.500.000 εργαζόμενους

Διακυβεύονται οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους στόχους του 2030.

Τη δραματική αυτή έκκληση απευθύνουν στους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. 57 βιομηχανίες, Funds και επαγγελματικοί φορείς από την Ευρώπη, που εκπροσωπούν περισσότερους από 4.500.000 εργαζόμενους. Ενόψει της κορυφαίας συνάντησης που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες στις 23 και 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, οι εταιρίες και οι φορείς που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, ανάμεσα τους και η Eurelectric, είναι ξεκάθαρες στο αίτημα τους. «Συμφωνήστε σε ένα εύρωστο πλαίσιο πολιτικής για την ενέργεια, το κλίμα και τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια, ενόψει του 2030, που θα είναι συμβατό με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα και το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει το όχημα για μια παγκόσμια συμφωνία στη συνάντηση, στο Παρίσι, το 2015».

Οι έγκαιρες αποφάσεις για τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια μετά το 2020, τονίζουν στην επιστολή τους, θα ενισχύσουν αποφασιστικά την εμπιστοσύνη για τις αναγκαίες επενδύσεις. Ωστόσο, στην επιστολή δεν συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για δεσμευτικούς στόχους και ποσοστά, αλλά μια γενική προσδοκία, που επικεντρώνεται σε μια ανάπτυξη, η οποία θα προσδιορίζεται από την αποδοτική χρήση των πόρων και τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν, όπως επισημαίνεται, ο κινητήριος μοχλός για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ενεργειακή ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζεται και η αναμόρφωση του μηχανισμού για την εμπορία των ρύπων ( ETS).

Οι εταίροι που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν, επίσης, την ανησυχία τους, γιατί, όπως τονίζουν, η καθυστέρηση για την ανάληψη δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής συνεπάγεται κόστος, ρίσκο και συνέπειες στις αγορές, την αλυσίδα εφοδιασμού, τις πηγές προμήθειας και την κοινωνία, ως σύνολο.

Η επιστολή των 57 φορέων δεν είναι καθόλου τυχαία, δεδομένου ότι εξακολουθούν και υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις εντός της Ε.Ε. για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών CO2, ανάπτυξη των ΑΠΕ και ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μέγα ζητούμενο παραμένει η συμφωνία για το πακέτο των στόχων ενόψει του 2030.

Η Γερμανία κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αν και αναγνωρίζει ότι θα υπάρξει μια πίεση από χώρες-μέλη με προβλήματα στις οικονομίες τους, ενώ χώρες, όπως, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία ( Visegrad 4+ group) ζητούν ουσιαστικά να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική με το πακέτο για το 2020, επικαλούμενες δίκαιο επιμερισμό των προσπαθειών και του μηχανισμού αλληλεγγύης. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν χώρες με δική τους ενεργειακή ατζέντα, όπως, η Βρετανία, που ενθαρρύνει τα πυρηνικά, με την Αυστρία να αντιδρά άμεσα, απειλώντας να προσφύγει κατά της Κομισιόν στην περίπτωση που δώσει πράσινο φως για σχεδιαζόμενο project από την EDF.

Την επιστολή, από την οποία απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση, υπογράφουν οι εξής:

3M, Acciona, Águas de Portugal, Aldersgate Group, Alstom, Barilla, BDEW, Bilfinger Power Systems, BWE, Carbon Capture and Storage Association, CEZ, Climate Change Capital, Climate Markets & Investment Association, Coca-Cola Enterprises, Dansk Energi, Dong Energy, Doosan Power, DSM, Electricité de France, Ecover, Eneco, E.On, Eurogas, EURELECTRIC, EUGINE, EUTurbines, EnBW, Energie Nederland, EnergiNorge, Ferrovial, Fortum, GDF Suez, General Electric, Gorenje Surovina, GSK, Institutional Investors Group on Climate Change, IKEA Group, Interface, International Emissions Trading Association, Kingfisher, Mirova, Novo Nordisk, Novozymes, Philips, Shell, Skanska, SSE, Statkraft, STF, SWM, Tesco, The Climate Group, The Prince of Wales’s Corporate Leaders Group, Unilever, Vattenfall, VELUX Group, VERBUND.