Στο μερίδιο του 30% της παγκόσμιας αγοράς, στο οποίο βρίσκεται σήμερα, πρόκειται να καθηλωθεί μεσοπρόθεσμα το LNG. Αυτό τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom από το βήμα του 4ου International Gas Forum (SPIGF) που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη από σήμερα ως και τις 10 Οκτωβρίου

Στο μερίδιο του 30% της παγκόσμιας αγοράς, στο οποίο βρίσκεται σήμερα, πρόκειται να καθηλωθεί μεσοπρόθεσμα το LNG. Αυτό τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, από το βήμα του 4ου International Gas Forum (SPIGF) που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη από σήμερα ως και τις 10 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει τ o TASS, ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου ισχυρίστηκε ότι, όπως και το shale gas, έτσι και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν πρόκειται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά αερίου.

Πρόσθεσε, επίσης, η αμερικανική επίδραση στην αγορά θα παραμείνει περιορισμένη μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια. «Πιστεύω ότι η αγορά αερίου της Βορείου Αμερικής θα ασχοληθεί με τα δικά της θέματα. Το βασικό πρόβλημα αυτής της αγοράς είναι ότι δεν διαθέτει αρκετά αποθέματα αερίου». Τέλος, επισήμανε ότι οι χώρες της Ασίας θα χρειαστεί στο εξής να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την εξασφάλιση ενεργειακών προμηθειών.

Οι απόψεις του Αλεξέι Μίλλερ απηχούν τη διαχρονική ρωσική θέση στο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση του Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (Gas Exporting Countries Forum), την 1 Ιουλίου 2013, είχε καλέσει τις χώρες-εξαγωγούς φυσικού αερίου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερασπιστούν τα «παραδοσιακά» μακροχρόνια συμβόλαια τιμολόγησης που συνδέονται με τις τιμές πετρελαίου έναντι των όλο και πιο δημοφιλών συμβολαίων spot, που βασίζονται στο LNG.