Ολλανδία: «Μη Ρεαλιστικοί» οι Εθνικοί Στόχοι ΑΠΕ για το 2020 Σύμφωνα με Έκθεση που Διέρρευσε

Ολλανδία: «Μη Ρεαλιστικοί» οι Εθνικοί Στόχοι ΑΠΕ για το 2020 Σύμφωνα με Έκθεση που Διέρρευσε
energia.gr
Τετ, 8 Οκτωβρίου 2014 - 09:49
Αμφισβητείται ως μη ρεαλιστική, μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή της, η συμφωνία που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ολλανδία με αντικείμενο την ενέργεια. Η «Ενεργειακή Συμφωνία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που είχε χαιρετισθεί ως «ένα σημαντικό βήμα προς ένα καθαρότερο μέλλον», παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και αποτελούσε μία τυπική, για τα μέτρα της Ολλανδίας, συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις, καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας

Αμφισβητείται ως μη ρεαλιστική, μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή της, η συμφωνία που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ολλανδία με αντικείμενο την ενέργεια. Η «Ενεργειακή Συμφωνία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που είχε χαιρετισθεί ως «ένα σημαντικό βήμα προς ένα καθαρότερο μέλλον», παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και αποτελούσε μία τυπική, για τα μέτρα της Ολλανδίας, συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις, καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Ωστόσο, ο στόχος που έθετε για μερίδιο των ΑΠΕ στο 14% το 2020 και 16% το 2023 επικρίθηκε ως μη ρεαλιστικός σε μία έκθεση της Ολλανδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και άλλων οργανώσεων, η οποία διέρρευσε στον Τύπο. Αν και η έκθεση επρόκειτο να δημοσιευθεί χθες, Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, εντούτοις αναρτήθηκε ήδη από την περασμένη Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, στο ειδησεογραφικό σάιτ RTLZ.

Σύμφωνα με την διαρρεύσασα έκθεση, η «πιο πιθανή εκτίμηση» για το 2020 είναι ότι 10,6 τοις εκατό της ενέργειας στην Ολλανδία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Εάν εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές πολιτικής, σύμφωνα με το βέλτιστο σενάριο, το μερίδιο των ΑΠΕ θα φτάσει το 12,4 τοις εκατό, σύμφωνα με μια σελίδα από την έκθεση που διέρρευσε.

Ο στόχος για το 2023 δεν επιτευχθεί εύκολα: «Σε ευνοϊκές συνθήκες, το μερίδιο των ΑΠΕ μπορεί να φτάσει το 16%, αλλά αν υπάρξουν εμπόδια, μπορεί να φτάσει το 13 %», αναφέρει η έκθεση.

Το 2012, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ολλανδία ήταν 4,5 %, σύμφωνα με την Eurostat, πολύ κάτω από το μέσο όρο του 14,1 τοις εκατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μικρότερα ποσοστά.

Το 14 % είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχει η Ολλανδία, για να εκπληρωθεί συνολικά ο ευρωπαϊκός στόχος του 20 % από ΑΠΕ το 2020.

Ο ηγέτης των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών στο κοινοβούλιο, Diederik Samsom, δήλωσε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν οι στόχοι της «Ενεργειακής Συμφωνίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» δεν επιτευχθούν.

«Οι στόχοι είναι το απόλυτο ελάχιστο. Αν υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν, αναμένουμε πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση», έγραψε ο Samsom σε ένα blog.