Προς Απόρριψη η Υποψηφιότητα Μπρατούσεκ - Οι Ισορροπίες στην Ευρωβουλή Μάλλον «Διασώζουν» τον Κανιέτε

Προς Απόρριψη η Υποψηφιότητα Μπρατούσεκ - Οι Ισορροπίες στην Ευρωβουλή Μάλλον «Διασώζουν» τον Κανιέτε
energia.gr
Τετ, 8 Οκτωβρίου 2014 - 13:08
Μάλλον ατυχή κατάληξη θα έχει η υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ για την θέση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν με αρμοδιότητα την νεότευκτη Ενεργειακή Ένωση. Η Μπρατούσεκ αναμένεται να αντικατασταθεί από άλλο υποψήφιο για την θέση

Μάλλον ατυχή κατάληξη θα έχει η υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ για την θέση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν με αρμοδιότητα την νεότευκτη Ενεργειακή Ένωση. Η Μπρατούσεκ αναμένεται να αντικατασταθεί από άλλο υποψήφιο για την θέση.

Καθώς η Αλένκα Μπρατούσεκ προέρχεται από την μικρή ομάδα των Φιλελεύθερων ευρωβουλευτών, η απόρριψή της δεν αναμένται να προκαλέσει τις ισορροπίες ανάμεσα στστιςύο μεγάλες ευρωομάδες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αντίθετα, το ΕΛΚ απείλησε με καταψήφιση της υποψηφιότητας του Γάλλου Πιερ Μοσκοβισί, που ανήκει στους Σοσιαλιστές, αν οι τελευταίοι απορρίψουν τον Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε για τη θέση του Επιτρόπου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις ιδίως από οικολογικά κόμματα και οργανώσεις λόγω των δεσμών του με τη βιομηχανία πετρελαίου.

Την τελική απόφαση για την Μπρατούσεκ αναμένεται να λάβει η Ευρωβουλή σήμερα, Τετάρτη, μετά την προχθεσινή αποτυχημένη ακρόαση της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας ενώπιον του σώματος. Οι απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που της ετέθησαν θεωρήθηκαν υπερβολικά σύντομες και ανεπαρκείς. Επίσης, η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας δέχθηκε τα πυρά των ευρωβουλευτών επειδή μόνη της τέθηκε ως υποψήφια.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία που έφερε στο φως επιτροπή κατά της διαφθοράς στη Σλοβενία έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Μπρατούσεκ, εν όψει της υποψηφιότητάς της.

«Η Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του Ευρωπαίου Επιτρόπου και ως εκ τούτου η χθεσινή δήλωση της Αλένκα Μπρατούσεκ σε σχέση με τα ευρήματα της Επιτροπής στην υπόθεση αυτή είναι ελλιπής ή μάλλον πρόωρη και ανακριβής», σύμφωνα με ανακοίνωση της σλοβενικής επιτροπής.