Με Μερίδιο σε Εταιρεία Πετροχημικών Ίσως Αποπληρώσει η Σερβία το Χρέος της προς την Gazprom

Με Μερίδιο σε Εταιρεία Πετροχημικών Ίσως Αποπληρώσει η Σερβία το Χρέος της προς την Gazprom
energia.gr
Πεμ, 9 Οκτωβρίου 2014 - 08:20
Η Σερβία πιθανόν να αποπληρώσει το χρέος της προς το ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου, Gazprom, δίνοντάς της μερίδιο στην πετροχημική εταιρεία HIP-Petrohemije, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Μιλήσαμε σήμερα και συμφώνησε να εξαγοράσει το χρέος μέσω κυριότητας, και ειδικότερα στην εταιρεία Petrohemije», δήλωσε ο Ντάτσιτς

Η Σερβία πιθανόν να αποπληρώσει το χρέος της προς το ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου, Gazprom, δίνοντάς της μερίδιο στην πετροχημική εταιρεία HIP-Petrohemije, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Μιλήσαμε σήμερα και συμφώνησε να εξαγοράσει το χρέος μέσω κυριότητας, και ειδικότερα στην εταιρεία Petrohemije», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Το χρέος της Σερβίας στην Gazprom ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 148 εκατ. δολ. που οφείλει για προμήθειες την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2013 και Μαρτίου -Απριλίου 2014 και 34,8 εκατ. δολ. για τις προμήθειες της περιόδου 1995-2001. Η Gazprom πρότεινε την αύξηση κατά τρία δολ. της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύει στη Σερβία για την εξόφληση του χρέους.

Η Σερβία έχει επίσης προτείνει στη Ρωσία να επιστρέψει σε ένα σύστημα «διοδίων» παροχής των ποσοτήτων φυσικού αερίου που της αποστέλλει η Gazprom, δήλωσε ο Ντάτσιτς. Επίσης, ανέφερε ότι λόγω της ουκρανικής κρίσης η Σερβία ζήτησε από την Ρωσία να βρει πρόσθετες δυνατότητες παροχής φυσικού αερίου προς αυτήν.