Η Σλοβακία θα ζητήσει αποζημίωση από την ΕΕ για τις δυνητικές απώλειες από τη μεταφορά λιγότερου φυσικού αερίου από την Gazprom, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της χώρας. Η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ουγγαρία έχουν τονίσει ότι η ρωσική Gazprom στέλνει μικρότερες παραδόσεις από ό, τι ζητήθηκε, από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την αποστολή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία

Η Σλοβακία θα ζητήσει αποζημίωση από την ΕΕ για τις δυνητικές απώλειες από τη μεταφορά λιγότερου φυσικού αερίου από την Gazprom, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της χώρας.

Η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ουγγαρία έχουν τονίσει ότι η ρωσική Gazprom στέλνει μικρότερες παραδόσεις από ό, τι ζητήθηκε, από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την αποστολή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα η Σλοβακία, σημαντικό σημείο διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας προς την ΕΕ, δήλωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% από την ποσότητα που ζήτησε.

Η Gazprom στο μεταξύ, επισημαίνει ότι οι παραδόσεις της στην Σλοβακία ήταν σταθερές τις προηγούμενες 10 μέρες και ότι πληροί τις υποχρεώσεις του συμβολαίου.

Η Σλοβακία δεν έχει υπολογίσει εάν έχει απώλειες ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συμφωνιών να διασφαλίσει εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου, αλλά το υπουργείο οικονομικών είπε πως ο επίτροπος ενέργειας Günther Oettinger επιβεβαίωσε πως η χώρα μπορεί να λάβει αποζημίωση.

«Το ζήτημα της αποζημίωσης θα τεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε η Μiriam Ziakova, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών.

«Ο Επίτροπος Oettinger επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία θα πρέπει να πάρει αποζημίωση αν υπολογίσει τις απώλειες της», συνέχισε.