Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της τέως πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπρατούσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές. Αντίθετα, υπερψηφίστηκε ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, αν και επικρίθηκε έντονα, λόγω των σχέσεων της οικογένειάς του με την βιομηχανία πετρελαίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της τέως πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπρατούσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές. Αντίθετα, υπερψηφίστηκε ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, αν και επικρίθηκε έντονα, λόγω των σχέσεων της οικογένειάς του με την βιομηχανία πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο διορισμός της Μπρατούσεκ απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν. Αντίθετα, οι επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκριναν τον διορισμό του Κανιέτε με 77 ψήφους υπέρ και 48 κατά.

Η Μπρατούσεκ ουσιαστικά αποτελεί το «θύμα» της υπόθεσης με το μικρότερο κόστος: Έχοντας αυτοπροταθεί η ίδια, το κόστος είναι μικρό, την στιγμή μάλιστα που όλες οι πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή είχαν απογοητευτεί από την έλλειψη γνώσεων που επέδειξε στην ακρόαση για το βαρύ χαρτοφυλάκιο της ενεργειακής ενοποίησης. Επίσης, ανήκει στην μικρή ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και, συνεπώς, δεν μπόρεσε να σωθεί από την σιωπηρά «συναλλαγή» ΕΛΚ-Ευρωσοσιαλιστών, όπως ο Κανιέτε (ΕΛΚ) που απέφυγε την απόρριψη με αντάλλαγμα, αντίστοιχα, την υπερψήφιση του σοσιαλιστή Μοσκοβισί, ο οποίος είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Μπρατούσεκ ήταν πρωθυπουργός της χώρας το διάστημα Μαρτίου 2013-Σεπτεμβρίου 2014. Η Μπρατούσεκ, η οποία είχε προταθεί για τη νεοσύστατη θέση της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Σώμα, καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της. Επίσης, δεν είχε την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησής της.

Η υποψήφια -η οποία, μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία, είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί για τη θέση - αλλά έκανε τη χειρότερη παρουσίαση ενώπιον των ευρωβουλεύτων.

Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την απόρριψη της Μπράτουσεκ, ωστόσο, χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει, δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είναι «αρκετά ικανοποιημένος από το πώς πηγαίνουν τα πράγματα». Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρνηθεί χθες ότι η Μπρατούσεκ εγκατέλειψε την υποψηφιότητά της, όπως υποστήριζαν φήμες τις τελευταίες δύο ημέρες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση της Σλοβενίας να προτείνει και πάλι γυναίκα για την Επιτροπή, με πιθανότερη υποψήφια την Τάνια Φάγιον, η οποία είναι ήδη ευρωβουλευτής.

Για το θέμα της Μπράτουσεκ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι εμφανίστηκε προκλητική στη διαδικασία των ακροάσεων και μάλιστα σε ερώτηση της ίδιας για το πώς σχολιάζει την παρουσία της σε εκδήλωση με αντιευρωπαϊκά τραγούδια και συνθήματα όπως «Η Ευρώπη είναι μια συμμορία ληστών», η Μπράτουτσεκ είχε δηλώσει «δεν έχω να απολογηθώ για τίποτε, σε κανέναν».