Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να αποδειχθούν «είτε ευλογία είτε κατάρα», δήλωσε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Άσπεν Αϊντε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μία ημέρα μετά την ομόφωνη απόφαση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να αποδειχθούν «είτε ευλογία είτε κατάρα», δήλωσε χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Άσπεν Αϊντε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μία ημέρα μετά την ομόφωνη απόφαση της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους. Μάλιστα, ο Αϊντε χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το ζήτημα που έχει προκύψει με την κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά μετά την απόφαση της Άγκυρας να δεσμεύσει -από τις 20 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου- τμήμα της για σεισμογραφικές έρευνες.

Αποκαλυπτικός της «εμπλοκής» που προκαλείται με αυτόν τον τρόπο είναι ο χάρτης τον οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΑΠΕ. Σε αυτόν, οι δεσμευμένες από την Τουρκία ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα και, όπως φαίνεται καθαρά, περιλαμβάνουν μέρος του «Οικοπέδου 9», όπου έχει εντοπιστεί το κοίτασμα «Ονασαγόρας» και έχει αρχίσει γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-Kogas. Οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία, εκχωρώντας δικαιώματα στην ανωτέρω κοινοπραξία, σημαίνονται με κίτρινο χρώμα, ενώ περιλαμβάνουν και τμήματα των «Οικοπέδων 2 και 3». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο «Οικόπεδο 12» (εκεί βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική Noble, ενώ για τα 11 και 12 τα δικαιώματα έχει ο γαλλικός όμιλος Total.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν αυτό που οι περισσότεροι είχαν προβλέψει: Η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, την οποία συνδέει άμεσα με την επίλυση του Κυπριακού. Είναι δε αποφασισμένη να αμφισβητήσει, με κάθε τρόπο, τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες και να αντλεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της -η οποία, άλλωστε, για την Τουρκία θεωρείται ως παράνομη. Με τον τρόπο αυτό, βεβαίως, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου» στην περιοχή, κάτι που θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης. Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές ενέργειες προκάλεσαν την αντίδραση και της Αθήνας, η οποία ήδη πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς, ενώ ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, στις οποίες καταγγέλλουν την «τουρκική προκλητικότητα».

Χθες, πάντως, η Άγκυρα απάντησε με διάβημα στον Έλληνα πρέσβη, Κυριάκο Λουκάκη, όπου επανελήφθησαν τα επιχειρήματα περί «μονομερών ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς». Επίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Βολκάν Μποζγκίρ, κάλεσε τη Λευκωσία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για λάθος απόφαση.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 9/10/2014)