Ο τωρινός Επίτροπος της Σλοβενίας Janez Potočnik, είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Miro Cerar, αντικαθιστώντας τηνAlenka Bratušek, τη μόνη υποψήφια Επίτροπο που απέρριψαν οι ευρωβουλευτές και η οποία τελικάπαραιτήθηκε, της υποψηφιότητάς της

Ο Janez Potočnik, είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Miro Cerar, αντικαθιστώντας την Alenka Bratušek, τη μόνη υποψήφια Επίτροπο που απέρριψαν οι ευρωβουλευτές και η οποία τελικάπαραιτήθηκε, της υποψηφιότητάς της.

Ο Potočnik, που θα διατελέσει τη τέταρτη θητεία του ως Επίτροπος, υπήρξε πρώην διαπραγματευτής για την ένταξη της Σλοβενίας στην ΕΕ, και Επίτροπος διεύρυνσης από την ένταξη της χώρας του, την 1ηΜαΐου του 2004 μέχρι το Νοέμβριο του 2004, στην πρώτη ομάδα του Barroso.

Από το 2004 έως το 2009, ο Potočnik ήταν Επίτροπος για την επιστήμη και την έρευνα, και από το 2009 μέχρι σήμερα, υπηρέτησε ως Επίτροπος για το Περιβάλλον. Αν ο Potočnik είναι τελικά και αυτή τη φορά υποψήφιος, η χώρα θα διατηρήσει τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, η οποία δόθηκε στην Bratušek από τον εκλεγέντα Πρόεδρο Jean-Claude Juncker.

Απελευθέρωση των «ομήρων»

Αργά την Τετάρτη (8 Οκτωβρίου), οι κοινοβουλευτικές επιτροπές ψήφισαν για τους «προβληματικούς» επιτρόπους, που έμειναν «όμηροι» μετά από την ακρόασή τους. Όπως μεταδίδει το EuroActiv.gr, oι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν δύο ψηφοφορίες - μια για την επιβεβαίωση του υποψηφίου ως Επιτρόπου, και η δεύτερη για την επιβεβαίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου του.

Η ψηφοφορία ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της κεντροαριστερής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) και του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Οι Σοσιαλιστές πλήρωσαν ακριβά για την υποστήριξη του Γάλλου Σοσιαλιστική Pierre Moscovici, με την υποστήριξη του Ισπανού Συντηρητικού Miguel Arias Cañete.

Ο Βρετανός Jonathan Hill, προτεινόμενος Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, εγκρίθηκε με 45 ψήφους υπέρ, 13 κατά και καμία αποχή. Για το χαρτοφυλάκιο εξασφάλισε 58 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 16 αποχές.

Ο Γάλλος Pierre Moscovici, υποψήφιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, πήρε το πράσινο φως με 44 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 3 αποχές. Για το χαρτοφυλάκιό του, εξασφάλισε λιγότερες ψήφους: 32 υπέρ, 15 κατά και 12 αποχές.

Ο πλέον αμφιλεγόμενος προτεινόμενος επίτροπος, Miguel Arias Cañete, πήρε 83 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 3 αποχές. Για το χαρτοφυλάκιό του έλαβε 77 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 3 αποχές.