«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να γίνει πυρηνική δύναμη», δήλωσε την Πέμπτη στο συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφαλείας : Ουκρανικά Πλαίσιο», ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης , Valery Chaly

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να γίνει πυρηνική δύναμη», δήλωσε την Πέμπτη στο συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφαλείας : Ουκρανικά Πλαίσιο», ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης , Valery Chaly.

«Η Ουκρανία ούτε κάνει σχέδια, ούτε έχει τις προθέσεις , ούτε καν κάποιες πραγματικές ευκαιρίες για την εδραίωσή της μακροπρόθεσμα, ως πυρηνική δύναμη», ανέφερε ο Chaly σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Στις 16 Νοεμβρίου 1994, η Ουκρανία προσχώρησε στην Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων που υπεγράφη την 1η Ιουλίου 1968 και ανέλαβε τόσο τη δέσμευση για την εξάλειψη όλων των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων που έμειναν στην χώρα από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ και μακροπρόθεσμα δεσμεύτηκε αν τυχόν χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια, αυτό να γίνει αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Valery Geletei ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν η Δύση αρνηθεί να παράσχει βοήθεια . «Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την Ουκρανία σήμερα και εάν ο κόσμος δεν μας βοηθήσει, θα πρέπει η χώρα να στραφεί εκ νέου στην δημιουργία αυτών των όπλων για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τη Ρωσία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ( ΔΟΑΕ ) καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία αρνήθηκαν, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου, να μετατραπεί η Ουκρανία σε πυρηνική δύναμη .