«Γκάφα» Έττινγκερ στην Ευρωβουλή Σχετικά με την Διαρροή Γυμνών Φωτογραφιών Διασημοτήτων

«Γκάφα» Έττινγκερ στην Ευρωβουλή Σχετικά με την Διαρροή Γυμνών Φωτογραφιών Διασημοτήτων
energia.gr
Σαβ, 11 Οκτωβρίου 2014 - 12:07
Μπορεί η παρ’ ολίγον Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, να τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι, τελικά, να αποσυρθεί η αμφιλεγόμενη υποψηφιότητά της, λιγότερη προσοχή, ωστόσο, δόθηκε σε μία γκάφα του απερχόμενου Επιτρόπου Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ, ενώπιον της Ευρωβουλής

Μπορεί η παρ’ ολίγον Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, να τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι, τελικά, να αποσυρθεί η αμφιλεγόμενη υποψηφιότητά της, λιγότερη προσοχή, ωστόσο, δόθηκε σε μία γκάφα του απερχόμενου Επιτρόπου Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ, ενώπιον της Ευρωβουλής. Ο Έττινγκερ, ο οποίος, εκτός απροόπτου, αναλαμβάνει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκύντερ Έττινγκερ στην νέα Κομισιόν, φαίνεται ότι «πιάστηκε αδιάβαστος» για το νέο του χαρτοφυλάκιο κατά την ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς προφανώς να έχει γνώση της υπόθεσης της διαρροής γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων , ο Γκύντερ Έττινγκερ κατά την ακρόασή του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους σταρ «που είναι αρκετά ηλίθιοι ώστε να τραβήξουν τον εαυτό τους μια γυμνή φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Διαδίκτυο». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την υπόθεση της διαρροής φωτογραφιών πολλών σταρ, ανάμεσά τους της Τζένιφερ Λόρενς και της Ριάνα, μετά από κυβερνοεπίθεση στην υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων iCloud της Apple.

«Αν κάποιος είναι τόσο ηλίθιος ως διάσημος για να πάρει μια γυμνή φωτογραφία του εαυτού του και να την βάλει online, δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να τον προστατεύσουμε. Από την ηλιθιότητα μπορεί να προστατέψεις ορισμένους και όχι όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε να μετριάσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε κάποιους κινδύνους. Αλλά, όπως και σε κάθε τεχνολογία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλους τους κινδύνους» τόνισε.

Ο Guardian σχολίασε τις δηλώσεις του αναφέροντας ότι ο απερχόμενος Επίτροπος Ενέργειας δεν έχει καταλάβει ότι οι πρόσφατες διαρροές γυμνών φωτογραφιών διάσημων ήταν αποτέλεσμα επίθεσης χάκερ και θέτει ερωτήματα για την καταλληλότητά του να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Μάλιστα αρκετοί ήταν ευρωβουλευτές που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τα λεγόμενα του Έτινγκερ.

«Αποκάλυψε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα πίσω από τη διαρροή» σχολίασε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ. «Πρέπει να απαντηθούν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια αυτών των συστημάτων και αυτός που πρέπει να κάνει αυτές της ερωτήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ο επόμενος επίτροπος για την ψηφιακή κοινωνία», πρόσθεσε.

«Η δήλωσή του είναι απίστευτη: ο άνθρωπος που θα πρέπει να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο διαδίκτυο ώστε να κάνουν περισσότερες εργασίες online μόλις κατηγόρησε τους ανθρώπους τα προσωπικά δεδομένα των οποίων διαμοιράστηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους» έγραψε στο προσωπικό της blog η Γιούλια Ρέντα, Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πειρατών και Αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων - EFA.

Ωστόσο, ο Έττινγκερ θεωρείται ότι έχει ήδη διασφαλίσει την εκλογή του ως Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, με την επίσημη τελική έγκριση των υποψηφίων από το Ευρωκοινοβούλιο να πραγματοποιείται στις 22 Οκτωβρίου. Πάντως, το επεισόδιο με τα σχόλιά του για την διαρροή των φωτογραφιών των διασημοτήτων αν μη τι άλλο δικαιώνει την Ρέντα. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι ο Έττινγκερ έδωσε την εντύπωση, κατά την ακρόασή του, ότι έχει έλλειψη τεχνολογικών γνώσεων, ενώ χαρακτήρισε αντιφατικές δηλώσεις που έκανε σχετικά με την ουδετερότητα του διαδικτύου. Επίσης, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή των Πειρατών, ανησυχητική ήταν και η άποψη του Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο, κατά κύριο λόγο, όπως παρατηρεί η Reda, προσήγγισε κατά την ακρόασή του, από την άποψη των επιχειρήσεων.