Κακή ήταν η εβδομάδα που τελείωσε για τις διεθνείς αγορές, εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας -κάτι που σημείωσε και το ΔΝΤ, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του. Έτσι, την Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική της πορεία, με αποτέλεσμα το Brent να βρεθεί ακόμη και στα 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών

Κακή ήταν η εβδομάδα που τελείωσε για τις διεθνείς αγορές, εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας -κάτι που σημείωσε και το ΔΝΤ, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του. Έτσι, την Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική της πορεία, με αποτέλεσμα το Brent να βρεθεί ακόμη και στα 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών.

Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν σε χαμηλά επταμήνου, με τον δείκτη FTSE All World να χάνει 2% μέσα σε μία ημέρα. Μάλιστα, στην ευρωζώνη οι μετοχές έχουν βρεθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με το τέλος του 2013, ενώ δεν αποκλείεται η "βουτιά" να συνεχιστεί. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ΔΝΤ, οι πιθανότητες μιας νέας ύφεσης (της τρίτης μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008) έχουν αυξηθεί πλέον από το 20% στο 40%, ενώ και η γερμανική οικονομία δείχνει να ασθμαίνει.

Ειδικά, πάντως, όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές τόσο στους προϋπολογισμούς διάφορων χωρών όσο και στην παραγωγή. Στις ΗΠΑ, η αξιοποίηση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων καθίσταται ασύμφορη με τόσο φτηνές τιμές πώλησης του πετρελαίου, ενώ για τη Ρωσία το πλήγμα είναι μεγάλο, καθώς ο προϋπολογισμός έχει "στηθεί" με βάση μέση τιμή πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

(www.imerisia.gr, 11/10/2014)