Ρωσία-Ουκρανία-ΕΕ Συμφώνησαν Επανάληψη των Συνομιλιών Φ. Αερίου στις 21 Οκτωβρίου στο Βερολίνο

Ρωσία-Ουκρανία-ΕΕ Συμφώνησαν Επανάληψη των Συνομιλιών Φ. Αερίου στις 21 Οκτωβρίου στο Βερολίνο
energia.gr
Σαβ, 11 Οκτωβρίου 2014 - 14:10
Στο Βερολίνο, στις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος τριμερών συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας

Στο Βερολίνο, στις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος τριμερών συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ITAR-TASS, την πρόταση είχε καταθέσει από προχθές, Πέμπτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ, ενώ η Ουκρανία ήταν η πρώτη που συμφώνησε με την ημερομηνία.

Έτσι, σε συνέχεια των συνομιλιών της 26ης Σεπτεμβρίου, ο νέος γύρος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε ένα νέο πακέτο συμφωνιών για την επίλυση του προβλήματος του φυσικού αερίου. Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να δώσουν τώρα τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας έδωσε τη βασική ιδέα της συμφωνίας. Όπως είπε, η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει 3,1 δισ. δολάρια στη ρωσική Gazprom, πριν από το τέλος του έτους, για το φυσικό αέριο που είχε παραλάβει παλιότερα. Από την πλευρά της, η Gazprom, θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την προοπτική να της παραδώσει ακόμα 5 δισ. κυβικά. Η τιμή θα είναι 385 δολάρια για κάθε 1000 κυβικά, με την έκπτωση των 100 δολαρίων να παρατείνεται για ένα εξάμηνο. Αφού η Ουκρανία πληρώσει το χρέος ύψους 2 δισ. δολαρίων που έχει προς την Gazprom, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός αερίου θα την προμηθεύσει με άλλα 5 δισ. κυβικά μέτρα ή και περισσότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει ότι έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ουκρανία θα αποπληρώσει το χρέος της προς τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει τις απαραίτητες ποσότητες αερίου πριν από την έναρξη των αποσύρσεων ποσοτήτων φυσικού αερίου για αποθήκευση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Αλεξέι Μίλλερ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Χρειάζεται 18 bcm, ή ακόμα καλύτερα 20 bcm. Ο καθένας καταλαβαίνει βέβαια ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είναι ένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι παρέμειναν στην Ουκρανία, αν μια κρύα ώθησε τη ζήτηση.

«Ο χειμώνας προβλέπεται να είναι ψυχρός», πρόσθεσε.