Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ζητά Από την Κυβέρνηση την Εθνικοποίηση του Διυλιστηρίου της Ρωσικής Lukoil στο Πλοέστι

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ζητά Από την Κυβέρνηση την Εθνικοποίηση του Διυλιστηρίου της Ρωσικής Lukoil στο Πλοέστι
energia.gr
Σαβ, 11 Οκτωβρίου 2014 - 15:51
Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει την εθνικοποίηση του διυλιστηρίου στο Πλοέστι που ανήκει στην ρωσική πετρελαϊκή Lukoil, όπως μετέδωσε το Bloomberg την Πέμπτη. Όπως δήλωσε ο Ρουμάνος Πρόεδρος, η ζημιά από τις φορολογικές απάτες της Lukoil στην οικονομία της Ρουμανίας μπορεί να υπερβαίνει τα 230 εκατομμύρια ευρώ

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει την εθνικοποίηση του διυλιστηρίου στο Πλοέστι που ανήκει στην ρωσική πετρελαϊκή Lukoil, όπως μετέδωσε το Bloomberg την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο Ρουμάνος Πρόεδρος, η ζημιά από τις φορολογικές απάτες της Lukoil στην οικονομία της Ρουμανίας μπορεί να υπερβαίνει τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτωβρίου, οι εισαγγελικές αρχές της Ρουμανίας προχώρησαν σε επιθεώρηση στο διυλιστήριο Petrotel- Lukoil στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Μετά την επιθεώρηση, οι αρχές της χώρας διέταξαν να ανασταλεί η λειτουργία της μονάδας και κατέσχεσαν το αργό και τα προϊόντα του διυλιστηρίου. Τη Δευτέρα, η Lukoil προσέβαλε δικαστικά την κατάσχεση των περιουσιακών αυτών στοιχείων προσφεύγοντας σε ρουμανικό δικαστήριο.

Την Τρίτη, η Lukoil ξανάρχισε τις εργασίες στο εργοστάσιο καθώς ανεστάλη η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας και των εμπορικών αποθεμάτων στις ανεστάλη το εργοστάσιο.

Κι από την πλευρά της, ωστόσο, η ρωσική εταιρεία κάνει σκέψεις για αποχώρηση από την ρουμανική αγορά, μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, μολονότι διαθέτει δίκτυο 300 και πλέον πρατηρίων. Μάλιστα, σχεδιάζει, εναλλακτικά, να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του πετρελαϊκού διυλιστηρίου Lukoil Neftokhim στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, όπως μετέδιδαν την Πέμπτη ρουμανικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ενεργειακού τομέα που επικαλείται το ρουμανικό πόρταλ Hotnews. ro, ο ρωσικός όμιλος εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ρουμανική αγορά ήδη πριν την έναρξη των ποινικών ερευνών των αρχών της Ρουμανίας για το Petrotel- Lukoil.

Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανή αποχώρηση της Lukoil από την Ανατολική Ευρώπη ήρθε τον Αύγουστο, όταν η ρωσική εταιρεία πώλησε τα πρατήρια καυσίμων της στην Τσεχιά Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μεταδίδει το Hotnews.ro.

Το διυλιστήριο Petrotel- Lukoil έχει δυναμικότητα περίπου 3,0 εκατομμύρια τόνους, ενώ το διυλιστήριο Lukoil Neftokhim στο νότιο γείτονα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, μπορεί να φτάσει τα 12 εκατομμύρια τόνους μετά από προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 1,0 δις ευρώ. Ένα άλλο πλεονέκτημα του βουλγαρικού διυλιστηρίου είναι ότι βρίσκεται σε Μπουργκάς, ένα λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, πάνω ακριβώς στη διαδρομή του ρωσικού αργού, προσθέτει το ρουμανικό ειδησεογραφικό πόρταλ.

Τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της Lukoil ανεμένετο, σύμφωνα με το SEENews που επικαλείται την εφημερίδα Ziarul Financiar της Ρουμανίας, να αποφασίσουν μέχρι χθες, Παρασκευή, αν θα επαναληφθεί η παραγωγή στο ρουμανικό διυλιστήριο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τους Ρουμάνους εισαγγελείς σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα παραμείνουν υπό κατάσχεση όσο θα διαρκεί η έρευνα.

Το 2013 το διυλιστήριο Petrotel- Lukoil ανακοίνωσε καθαρή ζημία 928.900.000 λέι (€ 210.900.000), με κύκλο εργασιών 5,51 δισεκατομμύρια λέι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρουμανία και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Πουλήθηκε στη Lukoil το 1998 .

Από την άλλη, τον περασμένο Απρίλιο, η βουλγαρική κυβέρνηση, δήλωσε ότι η Lukoil θα επενδύσει 1,5 δις δολ. στο Lukoil Neftochim στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του έργου ανάπτυξης ενός εργοστασίου επεξεργασίας βαρέων καταλοίπων.