Η ρωσική Gazprom πρόκειται να αποθηκεύσει 700 εκατ. κ.μ. αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Ουγγαρίας, MVM, ως απόθεμα σε περίπτωση διαταραχών στις προμήθειες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ουγγρική εταιρεία

Η ρωσική Gazprom πρόκειται να αποθηκεύσει 700 εκατ. κ.μ. αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Ουγγαρίας, MVM, ως απόθεμα σε περίπτωση διαταραχών στις προμήθειες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ουγγρική εταιρεία.

«Με την κίνηση αυτή, οι Ρώσοι εταίροι μας θα μπορούν να είναι συνεπείς με τις μακροχρόνιες συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά τις προμήθειες ακόμη και αν υπάρξουν προβλήματα στις οδούς παράδοσης των φορτίων», αναφέρει η ανακοίνωση της MVM και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη αποθηκευθεί περί τα 135 εκατ. κ.μ.

Η Ουγγαρία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Gazprom μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, γεγονός που αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη στη διαμάχη Μόσχας-Κιέβου, που στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε διακοπές στις προμήθειες.

Η MVM ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 4 bcm φυσικού αερίου στις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις στην Ουγγαρία εν όψει του φετινού χειμώνα, 38% περισσότερο σε ετήσιο επίπεδο, που αναμένεται να καλύψουν τα δύο τρίτα της χειμερινής της κατανάλωσης.

Η συνολική χωρητικότητα των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουγγαρίας υπολογίζεται σε 6,3 bcm, στις οποίες, σύμφωνα με το Platts, περιλαμβάνονται τέσσερις μονάδες 4,4 bcm που ελέγχονται από τη θυγατρική της MVM, Magyar Foldgaztarolo,, ενώ 1,9 bcm ανήκει στην MMBF, μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία αποθήκευσης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Viktor Orban υπαινίχθη ότι θα υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου αντίστροφης ροής από την Ουγγαρία προς την Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι η δυναμικότητα των διασυνοριακών αγωγών ήταν αναγκαίο να δεσμευθεί για την αύξηση των εισαγωγών της χώρας.