Gazprom Neft: Ήμασταν Προετοιμασμένοι για τις Δυτικές Κυρώσεις - Έχουμε Επαφές με την Κίνα για Έρευνες Shale Oil

Gazprom Neft: Ήμασταν Προετοιμασμένοι για τις Δυτικές Κυρώσεις - Έχουμε Επαφές με την Κίνα για Έρευνες Shale Oil
energia.gr
Δευ, 13 Οκτωβρίου 2014 - 07:57
Καλά προετοιμασμένη απέναντι στις δυτικές κυρώσεις είναι η Gazprom Neft, η πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom, παρά την πρόσφατη απόφαση της ολλανδικής Shell να αναστείλει τις εργασίες της κοινοπραξίας των δύο εταιρειών στο πεδίο πετρελαίου σχιστών στο Μπαζένωφ της Δ. Σιβηρίας

Καλά προετοιμασμένη απέναντι στις δυτικές κυρώσεις είναι η Gazprom Neft, η πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom, παρά την πρόσφατη απόφαση της ολλανδικής Shell να αναστείλει τις εργασίες της κοινοπραξίας των δύο εταιρειών στο πεδίο πετρελαίου σχιστών (shale oil) στο Μπαζένωφ της Δ. Σιβηρίας. Όπως ανέφερε στο New Europe, στις 10 Οκτωβρίου, πηγή προσκείμενη στην εταιρεία, η Gazprom Neft ανέμενε ότι οι κυρώσεις θα έθεταν κάποιους περιορισμούς και όρια στις δραστηριότητές της με το εξωτερικό και είχε, ήδη από τα τέλη της άνοιξης, ξεκινήσει επαφές με τους ανατολικούς της εταίρους, καθώς και με εταιρείες εξόρυξης.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. απαγόρευσε το μακροχρόνιο δανεισμό της Gazprom Neft και άλλων ρωσικών ενεργειακών εταιρειών από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η πηγή σημείωσε ότι η Gazprom Neft δεν μπορεί να λάβει δάνεια περισσότερο από 30 ημέρες τώρα στην Ευρώπη. Επίσης, οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο απαγορεύουν τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών σε έρευνες και παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα μαζί με τις πέντε ρωσικές εταιρείες: τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft. Έτσι, όπως αναφέρει η ανωτέρω πηγή στο New Europe, τώρα η Gazprom Neft μιλάει με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Ωστόσο, η Shell συνεχίζει να συνεργάζεται με την Gazprom Neft σε πρότζεκτ συμβατικού πετρελαίου στη Ρωσία.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη γευθεί την «επανάσταση των σχιστών». Ωστόσο, η Μόσχα ήλπιζε ότι η ανάπτυξη των ρωσικών αποθεμάτων θα αποτελούσε σημαντική κινητήρια δύναμη της νέας παραγωγής για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια. Μετά από φορολογικές ελαφρύνσεις για πρότζεκτ του κλάδου, που τέθηκαν σε ισχύ στη Ρωσία πριν από ένα χρόνο, μεγάλες δυτικές εταιρείεςόπως οι Exxon, Shell, BP, Total και Statoil, υπέγραψαν κοινοπραξίες. Εκτιμάται ότι 75 δισεκατομμύρια βαρέλια τεχνικά απολήψιμων αποθεμάτων πετρελαίου σχιστών πόρων μπορεί να βρίσκεται στο σχηματισμό Μπαζένωφ, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ).

Η ανωτέρω πηγή δήλωσε στο New Europe ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά να αναπτύξει αυτά τα κοιτάσματα πετρελαίου σχιστών. «Ωστόσο, δεν νομίζω ότι η ανάπτυξη του πετρελαίου σχιστών στη Ρωσία θα αποκτήσει ενδιαφέρον πολύ σύντομα, επειδή έχουμε αρκετό συμβατικό πετρέλαιο και ανάλογα αποθέματα πετρελαίου να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε αυτή τη στιγμή. Και το πετρέλαιο σχιστόλιθου, βέβαια, έχει ενδιαφέρον για εμάς, αλλά είναι ακόμα ένα θέμα χρόνου», δήλωσε η πηγή.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πραγματικά την ευκαιρία να παράγουν κατά κάποιο τρόπο πετρέλαιο σχιστών μόνοι μας. Έχουμε ίσως την τεχνολογία. Αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς και πολύ νέο για μας. Φυσικά, είναι πάντα καλύτερη από άποψη οικονομικής βιωσιμότητας η εκτέλεση των έργων με έναν εταίρο που ξέρει τι πραγματικά κάνει. Αλλά αν δεν έχουμε αυτό το συνεργάτη, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τα έργα αυτά μόνοι μας», δηλώνει η πηγή της Gazprom Neft.

Οι δυτικές κυρώσεις σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επηρεάσουν τα περισσότερο μακροχρόνια σχέδια της Gazprom Neft για εξόρυξη πετρελαίου από το μεγάλα βάθη, ως επί το πλείστον στη Θάλασσα Pechora στη ρωσική Αρκτική.

Η Αρκτική εκτιμάται ότι διαθέτει το 20% των μέχρι τώρα ανεξερεύνητων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων, ενώ η ίδια η Ρωσία θεωρείται ότι έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου σχιστών του κόσμου.