Η Σλοβακία αναμένεται να υπογράψει στο τέλος του Οκτωβρίου συνθήκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία με ισχύ ως το έτος 2029, ανακοίνωσε το σλοβακικό Υπουργείο Οικονομίας τη Δευτέρα. Το υπουργείο δήλωσε ότι η Σλοβακία θεωρεί τη συνθήκη ως μία από τις κύριες προτεραιότητές της, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS

Η Σλοβακία αναμένεται να υπογράψει στο τέλος του Οκτωβρίου συνθήκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία με ισχύ ως το έτος 2029, ανακοίνωσε το σλοβακικό Υπουργείο Οικονομίας τη Δευτέρα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η Σλοβακία θεωρεί τη συνθήκη ως μία από τις κύριες προτεραιότητές της, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR- TASS. Σύμφωνα με το υπουργείο, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι το 2029.

«Θα παρατείνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια, εφόσον κανένα από τα μέρη δεν ενημερώνει την άλλη πλευρά, μέσω της διπλωματικής οδού, σχετικά με την πρόθεσή του να καταγγείλει τη συνθήκη», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Συνθήκη προβλέπει ετήσιες προμήθειες έως έξι εκατομμύρια τόνους πετρελαίου από τη Ρωσία προς τη Σλοβακία μέσω του αγωγού πετρελαίου Druzhba. Η ίδια ποσότητα πετρελαίου θα διαμετακομιστεί μέσω Σλοβακία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι προμήθειες από πετρελαιοπηγές της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Druzhba πλήρη κάλυψη της ζήτησης της Σλοβακίας για το πετρέλαιο. Έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες του εν λόγω αγωγού», τονίζει η ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται, επίσης, και σε ένα σχέδιο συμφωνίας που συζητείται προς το παρόν σε κυβερνητικό επίπεδο ανάμεσα στη Σλοβακία και τη Ρωσία.