ΙΕΑ: Υπερπροσφορά, Μείωση στη Ζήτηση και Άνοδος Δολαρίου Ευθύνονται για την Καθοδική Πορεία του Αργού

ΙΕΑ: Υπερπροσφορά, Μείωση στη Ζήτηση και Άνοδος Δολαρίου Ευθύνονται για την Καθοδική Πορεία του Αργού
energia.gr
Τρι, 14 Οκτωβρίου 2014 - 15:28
Για τρίτο συνεχή μήνα η τιμή του αργού πιέζεται προς τα κάτω με σοβαρές απώλειες, όπως τονίζει η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ενώ υπογραμμίζει ότι τον Οκτώβριο έπεσε κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 90 δολ. το βαρέλι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην υπερπροσφορά πετρελαίου, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στη ζήτηση και στην άνοδο της τιμής του δολαρίου

Για τρίτο συνεχή μήνα η τιμή του αργού πιέζεται προς τα κάτω με σοβαρές απώλειες, όπως τονίζει η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ενώ υπογραμμίζει ότι τον Οκτώβριο έπεσε κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 90 δολ. το βαρέλι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην υπερπροσφορά πετρελαίου, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στη ζήτηση και στην άνοδο της τιμής του δολαρίου. Η έκθεση σημειώνει ότι η τιμή του έχει μειωθεί κατά 20% από τον Ιούνιο έως σήμερα, οπότε η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, λόγω της κατάληψης της Μοσούλης από το ISIS, εκτίναξε τις τιμές του αργού στα 116 δολ. το βαρέλι, ενώ κατά την δημοσίευσή της, οι τιμές βρίσκονταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, στα 88,7 δολ. το βαρέλι. Αντίστοιχα το WTI κυμαινόταν στα 85,20 δολ. το βαρέλι.

Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2014 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την έκθεση του Οργανισμού τον περασμένο μήνα, στα 92,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς έχουν μειωθεί οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με τις σχετικές πρόσφατες τάσεις ανάκαμψης να είναι πολύ αδύναμες. Σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης αναμένεται πλέον να κυμανθεί στα 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2014, με μια μικρή αύξηση στα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2015, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον θα βελτιώνεται.

Όσον αφορά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αυτή αυξήθηκε κατά σχεδόν 910 χιλ. βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, φτάνοντας συνολικά τα 93,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω αύξησης της παραγωγής τόσο στις χώρες του ΟΠΕΚ όσο και στις χώρες εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, το σύνολο της ημερήσιας προσφοράς ήταν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια υψηλότερο, καθώς η παραγωγή του ΟΠΕΚ επανήλθε σε ανοδικούς ρυθμούς, ενώ η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται κατά μέσο όρο να φτάσει στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αναρριχήθηκε σε υψηλά 13 μηνών το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της παραγωγής της Λιβύης και υψηλότερων ιρακινών ροών, αλλά και αυξημένης παραγωγής από την Βόρειο Θάλασσα. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 415 χιλ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο φτάνοντας τα 30,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι ασθενέστερες προοπτικές της ζήτησης μείωσε το «πρόγραμμα ποσοστώσεων και αποθεμάτων» του ΟΠΕΚ κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για το 2015, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 29,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα παρουσιάζει, από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο πρώτο τρίμηνο του 2015, εποχιακή πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση αργού στη διύλιση, αυτή σύμφωνα με τον ΙΕΑ, έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο, κοντά στο 79 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τις ροές στις χώρες του ΟΟΣΑ να οδηγούν την ανοδική τάση. Η έναρξη των εποχιακών εργασιών συντήρησης βλέπει τις ροές να μειώνονται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές να αγγίζουν συνολικά τα επίπεδα των 77,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από 78,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, με ετήσια αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, τα συνολικά εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 37,7 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 2.698 εκατ. βαρέλια, μειώνοντας το έλλειμμα σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας στα 38,1 εκατ. βαρέλια , από 67,1 εκατ. βαρέλια ένα μήνα νωρίτερα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν, αντίθετα με τη συνηθισμένη εποχική τάση, κατά 14,0 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο, κυρίως εξαιτίας μιας απότομης αύξησης κατά 11,7 εκατ. βαρέλια στα μεσαία αποστάγματα.