Κομισιόν: Η Βουλγαρία Πρέπει να Προχωρήσει σε Απορρύθμιση των Τιμών Ηλεκτρισμού για Νοικοκυριά και Μικρές Επιχειρήσεις

Κομισιόν: Η Βουλγαρία Πρέπει να Προχωρήσει σε Απορρύθμιση των Τιμών Ηλεκτρισμού για Νοικοκυριά και Μικρές Επιχειρήσεις
energia.gr
Τρι, 14 Οκτωβρίου 2014 - 15:49
Η Βουλγαρία πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, να διαχωρίσει την ΒΕH σε μικρότερες επιχειρήσεις και να επιταχύνει την κατασκευή των διασυνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες. Αυτές είναι οι συστάσεις της Κομισιόν στην έκθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Η Βουλγαρία πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, να διαχωρίσει την ΒΕH σε μικρότερες επιχειρήσεις και να επιταχύνει την κατασκευή των διασυνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες. Αυτές είναι οι συστάσεις της Κομισιόν στην έκθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή προτρέπει στην ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους και της DKEVR, του ρυθμιστή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει, τέλος, να επιτραπεί να επιλέγουν και να αλλάζουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας - κάτι που έπρεπε να έχει ισχύσει από το 2012.

Οι ποσοστώσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ρυθμιζόμενη αγορά και το σύστημα του αποκλειστικού μέγιστου αγοραστή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καταργηθεί, συνιστά η Κομισιόν.

 

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Βουλγαρία διαθέτει πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.