Μια οικονομία εξαρτημένη σε ποσοστό πάνω από 70% από το πετρέλαιο, μόνο σε οφέλη μπορεί να προσβλέπει από την καθοδική πορεία της διεθνούς τιμής του αργού

Μια οικονομία εξαρτημένη σε ποσοστό πάνω από 70% από το πετρέλαιο, μόνο σε οφέλη μπορεί να προσβλέπει από την καθοδική πορεία της διεθνούς τιμής του αργού. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία το πού θα κλείσει ο κύκλος της πτώσης, αφού μπορεί να κρίνει την τύχη του mega project αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. 

Η τιμή του βαρελιού είναι κρίσιμη για τα επενδυτικά προγράμματα των πετρελαϊκών εταιρειών που αναμένεται να εκφράσουν ενδιαφέρον για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Οι χαμηλές τιμές δεν ευνοούν ρίσκο σε νέες αγορές και επενδύσεις σε μεγάλα βάθη, όπως είναι το Ιόνιο και κυρίως η Κρήτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Καθημερινή" πάντως, ο  υπουργός Γ. Μανιάτης εμφανίζεται ψύχραιμος και βρίσκεται από χθες στα Ιωάννινα για να συμμετάσχει σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει η περιφέρεια για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και επαφή των τοπικών κοινωνιών.

Από την 25 η Μαΐου, δηλαδή την ημερομηνία των ευρωεκλογών, και μετά, τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα έχουν αποσταθεροποιήσει επανειλημμένως το χρηματιστήριο. Από τις 26 Μαΐου μέχρι και χθες η πτώση του Γενικού Δείκτη ανέρχεται στο 20,84%. Από τις 10 Ιουνίου, την επομένη του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, μέχρι και χθες η βουτιά του Γενικού Δείκτη φθάνει το 28,33%. Από την 1η Οκτωβρίου, οπότε ζητεί η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής, έως το χθεσινό κλείσιμο η πτώση έφθασε το -10,45%. Από το υψηλό έτους (1.369,56 μονάδες, 18 Μαρτίου) η αγορά υποχωρεί κατά 30,77% και έχει απώλειες 16,251 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.