Τερματίζεται από το 2020 το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις πολυεθνικές στην Ιρλανδία, μετά τις πιέσεις από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και άλλούς διεθνείς οργανισμούς. Ειδικότερα, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μεταβάλει ριζικά το εταιρικό φορολογικό της καθεστώς, αναγκάζοντας επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στην Ιρλανδία να είναι και φορολογικοί κάτοικοι της χώρας
Τερματίζεται από το 2020 το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις πολυεθνικές στην Ιρλανδία, μετά τις πιέσεις από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και άλλούς διεθνείς οργανισμούς. Ειδικότερα, η  ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μεταβάλει ριζικά το εταιρικό φορολογικό της καθεστώς, αναγκάζοντας επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στην Ιρλανδία να είναι και φορολογικοί κάτοικοι της χώρας. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, η  Ιρλανδία θα τερματίσει το πρόγραμμα φορολογικής επιλογής γνωστό με την ονομασία «Διπλό Ιρλανδικό» με τις σχετικές αλλαγές να ενεργοποιούνται από τον Ιανουάριο 2015.

Ο  υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νουναν μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της χώρας για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 ανέφερε πως ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός από πολυεθνικές επιχειρήσεις έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει προκαλέσει ζημιά στην εικόνα πολλών χωρών μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία.

Ο Νούναν ξεκαθάρισε πως η κατάργηση του «Διπλού Ιρλανδικού» δεν θα ισχύσει άμεσα για επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν το δομή αυτή και οι οποίες θα λάβουν διορία μέχρι το τέλος του 2020.

Ο συντελεστής φορολόγησης  επιχειρήσεων στη Ιρλανδία είναι 12,5% και πολλές ξένες τεχνολογικές και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως η Apple, η Google, το Facebook και το Twitter επιλέγουν να εδρεύουν στη χώρα για να αξιοποιούν την χαμηλή φορολόγηση.

Πως λειτουργεί το «Διπλό Ιρλανδικό»

1. Κάποιος δημιουργεί μια πατέντα ή αναπτύσσει μια τεχνολογία στις ΗΠΑ.

2. Ιδρύει μια θυγατρική στην Ιρλανδία και πουλά τα δικαιώματα.

3.Η μητρική αυτής της εταιρείας εδρεύει σε φορολογικό Παράδεισο.

4. Με βάση τη νομοθεσία της Ιρλανδίας η μητρική εταιρεία δεν πληρώνει τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσει για όλα της τα κέρδη, αλλά μόνο για τα εμβάσματα της θυγατρικής προς τη μητρική.

5. Η θυγατρική πληρώνει όσο το δυνατόν λιγότερα για την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων.

6. Η μητρική δημιουργεί μια δεύτερη εταιρεία στην Ιρλανδία με την πρώτη θυγατρική εταιρεία να είναι ιδιοκτήτρια της.

7. Στη συνέχεια η δεύτερη θυγατρική στέλνει αφορολόγητα τα κέρδη μέσω μιας τρίτης θυγατρικής σε χώρα εντός της ΕΕ.

8. Τα κέρδη από την τρίτη θυγατρική επιστρέφονται ξανά στην πρώτη εταιρεία στην Ιρλανδία.

9. Η ιρλανδική νομοθεσία επιτρέπει σε εταιρεία που έχει τα κεντρικά της σε άλλη χώρα να μην καταβάλει φόρο επί των κερδών. Έτσι, τα κέρδη επιστρέφουν στο φορολογικό Παράδεισο «ανέγγιχτα».