«Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του τοπικού πληθυσμού και των επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε. σε ότι αφορά την κατασκευή του αγωγού South Stream», ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας , Σεργκέι Λαβρόφ

«Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του τοπικού πληθυσμού και των επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε. σε ότι αφορά την κατασκευή του αγωγού South Stream», ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας , Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να «αποκηρύξει κάθε πολιτικά προσανατολισμένη προσέγγιση για την κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου, και να φέρει στο μυαλό τα ζωτικά συμφέροντα του πληθυσμού και των επιχειρήσεων και τις θέσεις των κρατών που λαμβάνουν μέρος» , είπε ο Λαβρόφ , ενώ συμμετείχε σε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων , που εδρεύει στη Μόσχα.

Πηγή του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom , ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμή για την κατασκευή τόσο του offshore, όσο και του onshore τμήματος του South Stream, θα χρειαστεί να ανέβει κατά 47 τοις εκατό. Η κατασκευή του αγωγού πάντως έχει πλέον παγώσει στη Βουλγαρία κατ εντολή των Βρυξελλών .

Παρά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις , η ρωσική διπλωματία θεωρεί ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι εταίρος της Ρωσίας στο θέμα αυτό και όπως τόνισε ο Λαβρόφ: «Έχει έρθει η ώρα για την αλήθεια, αφού θα πρέπει πια να απαντηθεί εάν η Ρωσία και η Ευρώπη παραμένουν στρατηγικοί εταίροι ή γεωπολιτικοί αντίπαλοι». Επέμεινε ωστόσο ότι η Μόσχα ήταν και παραμένει έτοιμη να δημιουργήσει μια κοινή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρώπη .