Δυσβάσταχτοι οι Όροι Κλιματικής Αλλαγής 2030 για 5 Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Δυσβάσταχτοι οι Όροι Κλιματικής Αλλαγής 2030 για 5 Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
της Μίρκας Γιαννούλη
Τετ, 15 Οκτωβρίου 2014 - 02:39
Διατεθειμένες να τορπιλίσουν την συμφωνία με την Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, είναι με πρώτη την Πολωνία, 5 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εάν δεν λάβουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για το κόστος της ενέργειας, που θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον

Διατεθειμένες να τορπιλίσουν την συμφωνία με την Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, είναι με πρώτη την Πολωνία, 5 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εάν δεν λάβουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για το κόστος της ενέργειας, που θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον.

Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, είναι έτοιμες να αρνηθούν τις δεσμεύσεις με τους όρους της Ε.Ε. για 40% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το έτος ορόσημο 2030, καθώς η βιομηχανία τους, βασίζεται ως επί τω πλείστον σε αυτόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πολωνία παράγει το 90% του ηλεκτρισμού της, από καύση άνθρακα και σε μία τέτοια βιομηχανία υψηλής ενεργειακής έντασης τίθεται θέμα κόστους ενεργειακής παραγωγής από τις κατά πολύ ακριβότερες ΑΠΕ.

Η Πολωνία όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν με τον όρο του κατά 40% ποσοστού μείωσης ρύπων, ενώ ζητούν ευνοϊκότερους όρους, αλλά και να συζητηθεί το θέμα όχι άμεσα, στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών για τους κλιματικούς στόχους 2030 που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου, αλλά από την νέα Κομισιόν, η οποία ορκίζεται την 1ηΝοεμβρίου.

«Αυτό μπορεί να αποτύχει», δήλωσε στους Financial Times ο Rafal Trzaskowski , υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας. «Έχουμε καλά εδραιωμένες τις κόκκινες γραμμές μας. Αν δεν είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους φόβους μας, τότε εμείς θα αποφασίσουμε αργότερα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να μην ασχοληθούμε με το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής».

Μια καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των όρων ενέργειας 2030 και των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. θα είναι ένα πλήγμα για τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα, που στοχεύει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στην Ευρώπη, ώστε να επισφραγίσει μια νέα παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι το Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι από το 2030, οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40 τοις εκατό, από τα επίπεδα που ίσχυαν το 1990. Η Πολωνία από την πλευρά της, ανησυχεί, ότι αυτός ο στόχος θα χτυπήσει την οικονομία της δυσανάλογα, καθώς το 90 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από τον άνθρακα και έτσι η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι η συμφωνία της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 120 τοις εκατό μεταξύ των ετών 2021 και 2030. Ομοίως, ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό της τσεχικής βιομηχανίας εξαρτάται επίσης από την παραγωγή υψηλής έντασης ενέργειας και προβλέπει ανάλογα αποτελέσματα δυσβάσταχτου για τους πολίτες της χώρας, κόστους.

« Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση », είπε ο κ Trzaskowski , περιγράφοντας τη λύση αυτή σαν μία «κοινή θέση» μεταξύ των πέντε διαφωνούντων χωρών.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν λαμβάνουμε πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα αυξήσουν το κόστος της ενέργειας. Στην Βαρσοβία λοιπόν, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι, ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός περιβάλλοντος της Πολωνίας, Marcin Korolec , τονίζοντας ότι οι χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι «πολύ μακριά» από μια συμβιβαστική λύση.


Πηγή: Financial Times