Γερμανική Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή Γερμανία;-Ο Γιόσκα Φίσερ Προειδοποιεί για Πολιτική Κρίση στην Ευρώπη

Γερμανική Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή Γερμανία;-Ο Γιόσκα Φίσερ Προειδοποιεί για Πολιτική Κρίση στην Ευρώπη
της Κατερίνας Τζαβάρα / Ελευθεροτυπία
Πεμ, 16 Οκτωβρίου 2014 - 08:38
Οξεία κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Ευρώπη αποτυγχάνει;»

Οξεία κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Ευρώπη αποτυγχάνει;». Της προσάπτει ότι, αν και υπερασπίστηκε τα γερμανικά συμφέροντα, είναι μια αντιδραστική καγκελάριος που αντί να συνασπίσει τους επιφυλακτικούς Γερμανούς πίσω από την Ευρώπη, τους έστρεψε άθελά της εναντίον της Ένωσης.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κινούμαστε προς μια Γερμανική Ευρώπη ή συνεχίζουμε στο μεταπολεμικό δρόμο μιας Ευρωπαϊκής Γερμανίας», δήλωσε ο Γιόσκα Φίσερ προς το πρακτορείο Reuters, από το γραφείο του στο κέντρο του Βερολίνου.

Στο νέο του βιβλίο, που θέτει στον τίτλο του τον προβληματισμό αν «Η Ευρώπη αποτυγχάνει;», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί για μια βαθιά πολιτική κρίση και ανάγει αυτό που περιγράφει ως επικίνδυνη εξέλιξη του ευρωπαϊκού σχεδίου σε όσα συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2008 στο Παρίσι. Όταν, μερικές εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για να αναζητήσουν μια κοινή απάντηση στον οικονομικό σεισμό που συγκλόνιζε την ήπειρό τους.

Η απόφαση, κατά την εκτίμησή του, ερχόταν σε ρήξη με την πολιτική που εφάρμοζε επί δεκαετίες η Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι έβαλε την Ε.Ε. σ' έναν επικίνδυνο δρόμο «επανεθνικοποίησης», που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση, στα χρόνια που έρχονται.

Επικρίνει όμως εντονότατα και τη Γερμανίδα καγκελάριο, τονίζοντας ότι στην πατρίδα της είναι δημοφιλής επειδή υπερασπίστηκε τα γερμανικά συμφέροντα στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα όμως θεωρεί ότι έχει στρέψει τους Γερμανούς εναντίον της Ε.Ε., ενώ «ακόμη και σήμερα, ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της Μέρκελ, ποια Ευρώπη επιθυμεί».

Ο 66άχρονος Γιόσκα Φίσερ βρίσκεται εκτός πολιτικής από το 2005, όταν η Ανγκελα Μέρκελ τερμάτισε την επταετή θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών και στην αντικαγκελαρία, κερδίζοντας με μικρή διαφορά το σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ. Παραμένει πάντως από τις πλέον σεβαστές φωνές της Γερμανίας για εξωτερικά θέματα και η κριτική του έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που η Ευρώπη δείχνει να φλερτάρει και πάλι με την κρίση.