«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι το μήνυμα από πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Reuters. Συνολικά οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, τονώνοντας την εξασθενημένη κατανάλωση στην πραγματική οικονομία
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» είναι το μήνυμα από πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Reuters. Συνολικά οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, τονώνοντας την εξασθενημένη κατανάλωση στην πραγματική οικονομία.

Η ειρωνεία είναι ότι η μείωση των τιμών ενέργειας αποτελεί επακόλουθο της υποτονικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και του υψηλού κινδύνου επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Θα μπορούσε, όμως, να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την παγκόσμια οικονομία, εφόσον θα περισσεύουν περισσότερα χρήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να στηρίξουν την κατανάλωση.

Η έρευνα του Reuters καταλήγει στο πόρισμα πως μπορεί να εξοικονομηθούν έως και 80 δισ. δολάρια από τις εισαγωγές ενέργειας εντός κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου. Οπως επισημαίνεται από το πρακτορείο, οι εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και χάλυβα για παραγωγή θερμότητας (thermal coal) στην Ε.Ε. διαμορφώθηκαν στα 500 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2013. Τα τρία τέταρτα δαπανώνται στην κατανάλωση πετρελαίου.



Φέτος, η αξία των εισαγωγών ενέργειας εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κατά σχεδόν 25 δισ. δολάρια στα 485 δισ. Εάν, μάλιστα, η τιμή του πετρελαίου κινηθεί περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2015, τότε η συνολική αξία των εισαγωγών αναμένεται να μειωθεί στα 425 δισ. δολάρια, δηλαδή πιθανολογείται να είναι κατά 80 δισ. δολ. χαμηλότερες από τις δαπάνες για ενέργεια των καταναλωτών της Ε.Ε. στο διάστημα του 2013.

Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας αντανακλούν την επιδείνωση της προοπτικής στην παγκόσμια οικονομία, αλλά θα μπορούσε να στηρίξει μια νέα ανάκαμψη. Καθώς οι δείκτες πληθωρισμού μπορεί να υποχωρήσουν περισσότερο στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με την Ευρωζώνη να φλερτάρει με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, οι δαπάνες ενέργειας των νοικοκυριών θα μειωθούν και κατά συνέπεια θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε σχεδόν κάθε νόμισμα, γεγονός που, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης», επισημαίνεται σε σημείωμα της Bank of America Merrill Lynch. Ενας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου είναι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό για χαμηλότερες τιμές στον ΟΠΕΚ.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως οι υφιστάμενες αντιπληθωριστικές πιέσεις θα ωθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν περισσότερα μέτρα. «Τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ανοίξουν τον δρόμο για μεγαλύτερη χαλάρωση στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής», υποστηρίζει ο Νταριούζ Κοβάλτσκ, οικονομολόγος της Credit Agricole στο Χονγκ Κονγκ. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια σε ό,τι αφορά το τύπωμα νέου χρήματος, ιδιαίτερα από τη γερμανική κεντρική τράπεζα. Κάποιοι θεωρούν πως ενδεχομένως να αναβληθεί η αναδίπλωση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες σε οικονομίες που βρίσκονται σε ανάκαμψη.

Στις ΗΠΑ, ο Τζον Γουίλιαμς, αξιωματούχος στην ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), δήλωσε στο Reuters πως μια άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να αναβληθεί εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να υποχωρεί πεισματικά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% που είναι ο στόχος για την αμερικανική τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός πληθωρισμός στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου είναι σημείο αναφοράς για την υποτονική κατανάλωση και μια πτώση των τιμών πετρελαίου θα διευκόλυνε την ανάκαμψή της.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 16/10/2014)