Για Πρώτη Φορά Μετά την Ουκρανική Κρίση Όλοι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες στο Ίδιο Τραπέζι με τον Πούτιν

Για Πρώτη Φορά Μετά την Ουκρανική Κρίση Όλοι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες στο Ίδιο Τραπέζι με τον Πούτιν
energia.gr
Παρ, 17 Οκτωβρίου 2014 - 10:13
Πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο η πρώτης, μετά από καιρό, κορυφαία συνάντηση για την ουκρανική κρίση με την παρουσία του ρώσου προέδρου. Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ρέντσι κάθονται στο ίδιο τραπέζι ενώ το αδιέξοδο παραμένει και ιδιαίτερα το ζήτημα του φυσικού αερίου γίνεται πιο πιεστικό
Πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο η πρώτης, μετά από καιρό, κορυφαία συνάντηση για την ουκρανική κρίση με την παρουσία του ρώσου προέδρου. Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ρέντσι κάθονται στο ίδιο τραπέζι ενώ το αδιέξοδο παραμένει και ιδιαίτερα το ζήτημα του φυσικού αερίου γίνεται πιο πιεστικό.

Μετά τη σύγχυση «ατζέντας» της Πέμπτης, ο ρώσος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκαν τελικά μέχρι αργά τη νύχτα, σε μία δύσκολη συνομιλία στην οποία «εκφράστηκαν σοβαρές διαφορές».

Το πρωί της Παρασκευής, ξεκίνησε στο Μιλάνο «πρωινό εργασίας» για την ουκρανική κρίση. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω -σε μία από τις σχετικά λίγες φορές από το ξέσπασμα της κρίσης- μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν, Ρομπάι και Μπαρόζο, και την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών το βράδυ της Πέμπτης στο Μιλάνο, Μέρκελ και Πούτιν, έχουν «σοβαρές διαφωνίες» για την ουκρανική κρίση.

«Εξακουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την έναρξη της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς για τα βαθιά αίτια της σημερινής κατάστασης», είπε στα ρωσικά πρακτορείο ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και ενδελεχούς συνομιλίας Πούτιν και Μέρκελ επιβεβαίωσαν κατά λεπτομερή τρόπο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες επέτρεψαν την εφαρμογή της (συχνά παραβιαζόμενης) εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση κάποιων ωρών, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος καθυστέρησε στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Τελικά, η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Πέμπτης (ώρα Μιλάνου).

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε, επίσης, χθες συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο. Και οι δύο εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλά σημεία της συμφωνίας, που είχαν γίνει αποδεκτά από τις δύο πλευρές στο Μινσκ δεν έχουν εφαρμοσθεί ώστε να υπάρξει πλήρης εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.