Πολύ υποστηρικτική προς την Ελλάδα, όπως διεφάνη από δήλωσή του αρμοδίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εξέφρασε έτσι εμμέσως πλην σαφώς την στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία, ως αντίβαρο στην ελεύθερη πτώση που σημειώνει τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο

Πολύ υποστηρικτική προς την Ελλάδα, όπως διεφάνη από δήλωσή του αρμοδίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εξέφρασε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς την στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία, ως αντίβαρο στην ελεύθερη πτώση που σημειώνει τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο.

«Είχαμε καιρό να κάνουμε τέτοια δήλωση για την Ελλάδα», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος έχοντας στην οθόνη του υπολογιστή του γράφημα με την απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες. Και πράγματι η δήλωση του Γιούρκι Κατάινεν είχε πυροσβεστική χροιά.

Στη δήλωσή του ο κος Κατάινεν από τη μία αναγνωρίζει τη «τεράστια πρόοδος» που έχει κάνει η Ελλάδα στο να δημιουργήσει μία βάση για βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ακολουθήσει ένα «άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» με δύσκολες επιλογές, ενώ από την άλλη αναφέρει τις «ισχυρές ενδείξεις πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα».

Ο οικονομικός επίτροπος τόνισε επίσης, ότι στο μέλλον η Ευρώπη «θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο» για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης και «να εξομαλύνει τον δρόμο για πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά».

Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος χθες σε συνέντευξη εξέφρασε τη «μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σε ερώτηση δε, εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών. Σε ότι αφορά το θέμα της μείωσης του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ επέμεινε ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όμως μια τέτοια απόφαση είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Καθημερινή» από τις Βρυξέλες και την Αθήνα, το παρασκήνιο γύρω από αυτήν την μεταστροφή του κλίματος απέναντι στην Ελλάδα είχε να κάνει τόσο με την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την χρηματιστηριακή πτώση, όσο και με την καλή σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έχει καταποντιστεί για δεύτερη μέρα (κλείνοντας σε 888,93 μονάδες και καταγράφοντας απώλειες 6,25%), ανησυχούν ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό γραφείο και ο Αντώνης Σαμαράς αξιοποιώντας τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τον πιο ισχυρό μελλοντικά άνδρα της Ευρώπης, του τηλεφωνεί και ζητά την έμπρακτη στήριξή του

Στο τηλεφώνημα αυτό και οι δύο άνδρες φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη να μην περάσει εικόνα κόντρας και μονομερών ενεργειών τη στιγμή που οι αγορές κοιτάζουν προσεκτικά κάθε κίνηση είτε της ελληνικής είτε της ευρωπαϊκής πλευράς. Έτσι, καταλήγουν ότι μία δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση του αρμοδίου επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις Γιούρκι Κατάινεν θα ξεκαθάριζε το τοπίο.

Πηγή: Ελένη Βαρβιτσιώτη,  Εφημερίδα "Η Καθημερινή"