Κρίσιμη η συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Πρόνταν, αντίστοιχα
Κρίσιμη η συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Πρόνταν, αντίστοιχα. Στόχος να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της καταρχήν συμφωνίας που επετεύχθη χθες ανάμεσα στις δύο πλευρές στο ζήτημα του φυσικού αερίου, με διαμεσολάβηση της Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα τον επικείμενο χειμώνα ούτε στην Ουκρανία ούτε, βεβαίως, στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνία αυτή προβλέπει την παράδοση ορισμένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου στην Ουκρανία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, έναντι 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα -τιμή που είναι κατά τι υψηλότερη από τον μέσο όρο που πληρώνει η Ευρώπη, όμως είναι πολύ χαμηλότερη (γύρω στα 100 δολ.) σε σύγκριση με τις αρχικές απαιτήσεις της Μόσχας.

Ωστόσο, παραμένουν δύο μεγάλα «αγκάθια». Το ένα αφορά στην αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους προς την Gazprom, το οποίο χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθέτησε στα 4,5 δις δολάρια, κάνοντας έτσι... έκπτωση σε σχέση με τα 5,3 δις, που ζητά το κρατικό μονοπώλιο.

Το άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος πληρωμής του αερίου που θα παραλαμβάνει από εδώ και στο εξής η ουκρανική Naftogaz, με τους Ρώσους να απαιτούν την προκαταβολή του μεγαλύτερου μέρους. Πάντως, έτσι ή αλλιώς, η Ε.Ε. θα χρειαστεί να εγγυηθεί για την ικανότητα του Κιέβου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Πηγή: Ημερησία On Line