Μόλις 48 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λεμεσού και 45 χιλιόμετρα από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» μαζί με τα δύο τουρκικά πλοία, που κρατούν συνοδευτικό ρόλο κοντά του
Μόλις 48 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λεμεσού και 45 χιλιόμετρα από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» μαζί με τα δύο τουρκικά πλοία, που κρατούν συνοδευτικό ρόλο κοντά του.

Το «Μπαρμπαρός» εξήλθε το πρωί της Τρίτης από το οικόπεδο «3» ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, έκανε τον διάπλου του Τεμαχίου «2» παράλληλα προς τις ακτές και το απόγευμα έπλεε εντός του οικοπέδου «1», έξω από τη Λεμεσό και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες.

Το μεσημέρι δε συνεχίζοντας τις προκλήσεις,το«Μπαρμπαρός» βρέθηκε πολύ κοντά, στα 25 μόλις ναυτικά μίλια, από τη γεώτρηση που κάνει η κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης.

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από εκείνη στα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη». Αυτό δήλωσε το πρωί για την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος.Προδρόμου, στενός συνεργάτης του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.