800 Εκατομμύρια Δολάρια Ετησίως η Αξία της Παραγωγής Πετρελαίου, από το Ισλαμικό Κράτος

800 Εκατομμύρια Δολάρια Ετησίως η Αξία της Παραγωγής Πετρελαίου, από το Ισλαμικό Κράτος
της Μίρκας Γιαννούλη
Τετ, 22 Οκτωβρίου 2014 - 09:06
800 εκατομμύρια ετησίως, εκτιμάται ότι αποφέρει η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος στο Levant ( ISIL), ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της HIS Energy, που θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως, ως πηγή πληροφοριών και οικονομικών αναλύσεων

800 εκατομμύρια ετησίως, εκτιμάται ότι αποφέρει η  τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος στο Levant ( ISIL), ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα,  σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της HIS Energy, που θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως, ως πηγή πληροφοριών και οικονομικών αναλύσεων.

Η τρομοκρατική ομάδα , γνωστή επίσης ως  Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας ( ISIS ), έχει την δυνατότητα να αποκομίζει τέτοια υψηλά κέρδη, παρότι παράγει μόνο ένα χαμηλό ποσοστό από τις ποσότητες εκείνες που έδιναν τα εδάφη που σήμερα ελέγχει πριν από τον πόλεμο και παρόλο, που αυτές έστω οι ποσότητες πετρελαίου μεταπωλούνται από την οργάνωση με μεγάλες  όσο και απότομες εκπτώσεις στην μαύρη αγορά.

Επίσης ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα της ίδιας της πολεμικής μηχανής του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των στρατιωτικών οχημάτων και των οχημάτων μάχης, είναι  όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, ζωτικής σημασίας για την ISIS, ενώ όπως αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της IHS Energy, το Πετρέλαιο χρηματοδοτεί άμεσα μυριάδες δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους  και ενθαρρύνει τις δραστηριότητες των μεσαζόντων που το πωλούν, το μεταφέρουν ή το εξάγουν, επομένως έχουν έννομο συμφέρον στην παραγωγή της ISIL.

Η ISIL ελέγχει σήμερα περίπου 350.000 βαρέλια ανά ημέρα, (σε προπολεμική αντιστοίχηση ικανότητας όμως), στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά η IHS εκτιμά, ότι κατ’ ουσίαν είναι σε θέση να παράγει λιγότερα, δηλαδή περίπου  50.000-60.000 την ημέρα,  με τις ποσότητες μάλιστα να ποικίλλουν ανά ημέρα. Οι διαφορές, που παρατηρούνται με την προπολεμική ικανότητα παραγωγής, είναι σαφώς αποτέλεσμα του πολέμου, όπως αναφέρει η IHS Energy, αλλά και της περιορισμένης τεχνικής ικανότητας της ISIL

Το πετρέλαιο δε,  που προωθεί η ISIL στη μαύρη αγορά, κυρίως επιδιδόμενη σε λαθρεμπορία και μεταφέροντάς το με φορτηγά ως τα τουρκικά σύνορα  πωλείται τελικά με μία  απότομη έκπτωση στις τιμές που κυμαίνονται από  25, έως 60 δολάρια ανά βαρέλι , με μέσο όρο τα 40 δολάρια ανά βαρέλι, να θεωρούνται μια λογική τιμή. Αυτό συγκρινόμενο με τα περίπου 85 δολάρια ανά βαρέλι, που ήταν η πιο πρόσφατη τιμή του, πριν τον πόλεμο, επηρεάζει σαφώς το  Brent , ως διεθνές σημείο αναφοράς .

Όσο για τα μελλοντικά έσοδα της ISIL από το πετρέλαιο, είναι δεδομένο, όπως μεταδίδει το PennEnergy. com, πως σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από τα εδάφη, που το Ισλαμικό Κράτος, θα κερδίσει ή θα χάσει τους προσεχείς μήνες.

 Και καθώς οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των εδαφών, των οποίων την πετρελαϊκή παραγωγή ελέγχει,  είναι επίσης σαφές πως η τρομοκρατική ομάδα έχει αρκετή ικανότητα διύλισης , η οποία επί του παρόντος αποτελείται κυρίως από απλά κινητά διυλιστήρια που μπορούν μάλιστα να φορτώνονται και να μεταφέρονται με φορτηγά, κάτι που η οργάνωση κάνει συστηματικά, ώστε να καλύπτει τις δικές της ανάγκες.