Σοκ προκάλεσε στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της Γαλλίας -και όχι μόνο- το δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο του διευθύνοντος συμβούλου (από το 2007) της Total, της δεύτερης σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείας της χώρας και ενός από τους ισχυρότερους πετρελαϊκούς ομίλους στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο

Σοκ προκάλεσε στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της Γαλλίας -και όχι μόνο- το δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο του διευθύνοντος συμβούλου (από το 2007) της Total, της δεύτερης σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείας της χώρας και ενός από τους ισχυρότερους πετρελαϊκούς ομίλους στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί βρήκε τον θάνατο όταν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το αεροσκάφος Falcon στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με εκχιονιστικό μηχάνημα κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Μαζί του σκοτώθηκαν και τα τρία μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους.

Ντροπή
Η είδηση του δυστυχήματος -για το οποίο δεν έλειψαν οι θεωρίες συνωμοσίας...- προκάλεσε αμηχανία στη ρωσική πλευρά, η οποία επιχείρησε εξαρχής να ρίξει την ευθύνη είτε στην περιορισμένη ορατότητα που υπήρχε εκείνη τη στιγμή είτε στο γεγονός ότι, όπως ισχυρίστηκε κάποια στιγμή, ο οδηγός του οχήματος ήταν μεθυσμένος. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες, μιας και αυτό που συνέβη αποτελεί όνειδος για τη Ρωσία και τον κρατικό της μηχανισμό και μάλιστα σε μια εξαιρετικα δύσκολη περίοδο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Σημειώνεται πως ο ντε Μαρζερί επέστρεφε από συνάντηση με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε αντικείμενο την τόνωση των ξένων επενδύσεων, οι οποίες έχουν πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Άλλωστε, η Total είναι από τους ομίλους που είχαν εξαρχής διατυπώσει επιφυλάξεις για τις κυρώσεις αυτές, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να πληγούν τα επιχειρηματικά της σχέδια -ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κοινοπραξία την οποία είχε συστήσει με τη Lukoil, για την έρευνα και εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου (shale oil) στη Σιβηρία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εκλιπών είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως «φίλος της Ρωσίας», ενώ διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς κορυφαίους αξιωματούχους, αλλά και τον ίδιο τον Πούτιν. Ήταν δε γνωστός για το ταλέντο του στις διαπραγματεύσεις -κάτι που, προφανώς, είχε κληρονομήσει από τον διπλωμάτη πατέρα του. Η Μόσχα έχει πολλούς λόγους να θρηνεί για την απώλεια του Κριστόφ ντε Μαρζερί.

«Να μοιράσουμε την Ουκρανία»!

Σε μια αποκάλυψη - «βόμβα» προχώρησε προχθές το βράδυ ο επικεφαλής της Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας. Μιλώντας στον αμερικανικό ιστότοπο Politico, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι φέρεται να δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη που είχε κάνει στη Μόσχα το 2008 ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν (επίσης πρωθυπουργός τότε) του είχε προτείνει να διαμελίσουν την Ουκρανία!

«Μας είπε πως η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα και ότι το Λβοβ είναι πολωνική πόλη, αναρωτώμενος γιατί να μην διευθετήσουμε από κοινού το ζήτημα», είπε ο Σικόρσκι, ο οποίος αργότερα επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «παρερμηνεία» ορισμένων τμημάτων τους. Πρόλαβε, πάντως, να προσθέσει ότι ξεκαθάρισαν στον Πούτιν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε τέτοιο...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22/10/2014)