Νικητές τα Φιλοδυτικά Κόμματα στην Ουκρανία Υπό την Απειλή «Πολέμου Αερίου» Από την Μόσχα - Δεν Στήθηκαν Κάλπες στην Κριμαία και τα Ανατολικά

Νικητές τα Φιλοδυτικά Κόμματα στην Ουκρανία Υπό την Απειλή «Πολέμου Αερίου» Από την Μόσχα - Δεν Στήθηκαν Κάλπες στην Κριμαία και τα Ανατολικά
energia.gr
Δευ, 27 Οκτωβρίου 2014 - 10:46
Την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου ξεκινά ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Ποροσένκο μετά τις χθεσινές εκλογές στην χώρα, στην οποία μπροστά ήρθαν τα κόμματα που κοιτάζουν προς τη Δύση. Οι εκλογές δεν διεξήχθησαν στην, προσαρτηθείσα από την Μόσχα, Κριμαία, αλλά ούτε και στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών
Την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου ξεκινά ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Ποροσένκο μετά τις χθεσινές εκλογές στην χώρα, στην οποία μπροστά ήρθαν τα κόμματα που κοιτάζουν προς τη Δύση. Οι εκλογές δεν διεξήχθησαν στην, προσαρτηθείσα από την Μόσχα, Κριμαία, αλλά ούτε και στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Παράλληλα, οι εκλογές διεξήχθησαν υπό την απειλή «πολέμου φυσικού αερίου» από το Κρεμλίνο, που δίνει στο Κίεβο περιθώριο μόλις μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας για να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom.

Ως πρώτος υποψήφιος εταίρος του Ποροσένκο θεωρείται η «Αυτοβοήθεια», τρίτο κόμμα μετά το κόμμα του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ. Πρώτη φορά εκτός Βουλής το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η πλήρης εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται να σχηματιστεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στις μονοεδρικές περιφέρειες, η οποία θα χρειαστεί μερικές ημέρες.

Η διαδικασία αναζήτησης κυβερνητικού εταίρου, με πιθανότερη την παραμονή του Γιατσένιουκ στην πρωθυπουργία, αναμένεται επίσης να έχει ανάλογη διάρκεια. Με τη διαφαινόμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου, θεωρείται εύκολο για τον Ποροσένκο να σχηματίσει κυβέρνηση που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας δείχνουν το μπλοκ του Ποροσένκο και το ξεχωριστό Λαικό Μέτωπο του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ να αποσπούν το κάθε ένα περίπου 21%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η «Αυτοβοήθεια», που κοιτάζει επίσης προς τη Δύση, με ποσοστά κοντά στο 13%.

Ισχυρή ωστόσο ήταν η επίδοση του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς Γιανουκόβιτς, με το Μπλοκ της Αντιπολίτευσης υπό τον Γιούρι Μπόικο να αποσπά περίπου 9,5%, μπαίνοντας άνετα στο Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά από το 1991, τo Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Αρκετά αδύναμο εμφανίστηκε επίσης και το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται ελαφρά πάνω από το όριο εισόδου.

Σχετικά αδύναμες επίσημες εμφανίζονται δυνάμεις του ακραίου εθνικιστικού μπλοκ, όπως το Σβόμποντα που βρίσκεται στο όριο της εισόδου ενώ το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» βρίσκεται μεν υψηλότερα αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό.

Αναφορικά με το ρωσικό αέριο και τις οφειλές του Κιέβου προς την Μόσχα, οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας δεν κατέληξαν σε συμφωνία και περαιτέρω διαβουλεύσεις έχουν ορισθεί για τις 29 Οκτωβρίου. Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έφθασαν σχεδόν σε συμφωνία, αλλά σκόνταψαν στο πώς θα πληρώσει η Ουκρανία προκαταβολικά για τις προμήθειες αερίου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.