Daniel Yergin: Πιθανόν να Επιτρέψουν οι ΗΠΑ τις Εξαγωγές Πετρελαίου από το Επόμενο Έτος

Daniel Yergin: Πιθανόν να Επιτρέψουν οι ΗΠΑ τις Εξαγωγές Πετρελαίου από το Επόμενο Έτος
energia.gr
Τρι, 28 Οκτωβρίου 2014 - 19:35
Σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν, να συνεχιστεί η υπερπροσφορά πετρελαίου και το επόμενο έτος, λόγω της μειωμένης ζήτησης, κάτι που ανεβάζει και τις πιθανότητες για περαιτέρω πτώση των τιμών

Σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν, να συνεχιστεί η υπερπροσφορά πετρελαίου και το επόμενο έτος, λόγω της μειωμένης ζήτησης, κάτι που ανεβάζει και τις πιθανότητες για περαιτέρω πτώση των τιμών. Ωστόσο οι ΗΠΑ αναμένεται, ότι θα εγκρίνουν τις εξαγωγές, καθώς η παραγωγή αργού ανθεί στη χώρα, όπως δήλωσε ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της IHS CERA.

Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, παγκοσμίως, σε ποσοστό γύρω στο 25 τοις εκατό από τον Ιούνιο - είναι άλλωστε αποτέλεσμα της προσαρμογής των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου στη ραγδαία παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υπάρχει σίγουρα ένα πλεόνασμα γεωπολιτικών κινδύνων και σήμερα, αλλά υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα του ίδιου του πετρελαίου», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο Yergin, κατά τη διάρκεια Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας, που ξεκίνησε στη Σιγκαπούρη.

«Εάν δεν σημειωθεί άνοδος στην παγκόσμια οικονομία, θα συνεχίσει να υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά και αυτό ιδιαίτερα προς την Άνοιξη θα επιφέρει και περαιτέρω πτώση στην τιμή του πετρελαίου», δήλωσε ο Yergin, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ιστορικούς και συμβούλους της αγοράς πετρελαίου.

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας έχουν επίσης παγώσει τις αγορές πετρελαίου, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο τεσσάρων σχεδόν ετών, κατά τα οποία το Brent κυμαίνεται περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι. «Αυτό η ψυχρότητα της Κινεζικής αγοράς , έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου, όπως ακριβώς έχει και σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων» τόνισε ο Yergin.

«Το πλεόνασμα στο πετρέλαιο προέρχεται κυρίως από την άνθηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η απαγόρευση εξαγωγών αργού μπορεί να αρθεί το επόμενο έτος», ανέφερε ο Yergin, κάτι που πιθανώς θα πυροδοτήσει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, μετατρέποντας τη χώρα στην μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

«Περισσότεροι από μια 12 παραγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ, έχουν συσπειρωθεί, για να πιέσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναιρέσει την προ 40ετίας απαγόρευση των εξαγωγών αργού στις ΗΠΑ, μια κίνηση που οι υποστηρικτές λένε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα διατηρήσουν ζωντανή αυτήν την έκρηξη στον τομέα της ενέργειας», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, μιας εκ των εταιρειών την Παρασκευή.

Ο περιορισμός των εξαγωγών ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1970, μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου, που προκάλεσε φόβους για πιθανή εγχώρια έλλειψη του. Ωστόσο η έκρηξη στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, τα τελευταία έξι χρόνια, έχει δημιουργήσει πλεόνασμα αργού και έτσι πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Ομπάμα, ώστε να χαλαρώσει την παλιά αυτή απαγόρευση.

Φέτος η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε άδειες εξαγωγής για ορισμένα φορτία ενός ελαφρού αργού με χαμηλό βαθμό, γνωστού ως συμπύκνωμα και πολλοί πια πιστεύουν ότι η πλήρης απελευθέρωση εξαγωγών δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά.

«Η απλή αναλογική, (σχέση προσφοράς – ζήτησης), της υπόθεσης, είναι τόσο ξεκάθαρη, ώστε δεν υπάρχει καμία λογική πια, που να ευσταθεί για την συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών», δήλωσε ο Yergin, επισημαίνοντας, πως οι τιμές του πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, γύρω στα 75, με 80 δολάρια το βαρέλι, επαρκεί, για να διατηρήσει " μια αρκετά υψηλή δυναμική " της παραγωγής πετρελαίου σχιστόλιθου και φυσικού αερίου.

Η Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα, Goldman Sachs την Κυριακή μείωσε μάλιστα, τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου Brent και West Texas Intermediate κατά 15 δολάρια, η κάθε μία με 85 δολάρια και 75 δολάρια το βαρέλι , αντίστοιχα .

Με τέτοια πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι παράγοντες της αγοράς, είτε είναι μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, (ΟΠΕΚ), είτε όχι, αναρωτιούνται εάν ο Οργανισμός, στην συνάντησή του τον επόμενο μήνα, θα αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής.

«Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι τιμές παραμείνουν εκεί που βρίσκονται τώρα, οι περικοπές θα είναι πολύ πιο δύσκολες» δήλωσε ο Yergin.

Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, σιωπηρά υποδηλώνει, ότι αισθάνεται άνετα με τις τιμές κάτω από τα 90 δολάρια και έχει μειώσει μάλιστα τις τιμές του αργού της σε πελάτες της Ασίας για να παραμείνει ανταγωνίσιμη σε αυτό το μερίδιο της αγοράς, πυροδοτώντας έτσι συζητήσεις περί ενός μαινόμενου «πολέμου», γύρω από τις τιμές του πετρελαίου.

«Η Σαουδική Αραβία θέλει να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά , αλλά αυτό δεν είναι η επανάληψη μιας αληθινής μάχης για το μερίδιο της ,στην αγορά», δήλωσε ο Yergin και συνέχισε: «Όπως εκτυλίσσονται οι «πόλεμοι», για τις τιμές του πετρελαίου, μέχρι στιγμής αυτή η στάση θυμίζει περισσότερο μια αψιμαχία παρά έναν πόλεμο».

Πηγή: REUTERS