Πετρελαικοί Κολοσσοί Μειώνουν τις Επενδύσεις στην Έρευνα

Πετρελαικοί Κολοσσοί Μειώνουν τις Επενδύσεις στην Έρευνα
του Μιχάλη Καϊταντζίδη/euro2day
Πεμ, 30 Οκτωβρίου 2014 - 08:42
Με περικοπές στις επενδύσεις για έρευνες πετρελαίου, αντιδρούν οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, στη μείωση των τιμών πετρελαίου. Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζουν οι εταιρείες του μεγέθους της ΒΡ, Statoil, British Gas, Total και Cnooc (κινεζική) με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, ο αναπροσανατολισμός του επενδυτικού τους προγράμματος, είναι το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση των μειωμένων εσόδων και κερδών έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013

Με περικοπές στις επενδύσεις για έρευνες πετρελαίου, αντιδρούν οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, στη μείωση των τιμών πετρελαίου. Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζουν οι εταιρείες του μεγέθους της ΒΡ, Statoil, British Gas, Total και Cnooc (κινεζική) με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, ο αναπροσανατολισμός του επενδυτικού τους προγράμματος, είναι το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση των μειωμένων εσόδων και κερδών έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.

Από τις super majors εταιρείες, μόνο η Shell αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να ανακοινώσει αποτελέσματα που δείχνουν αντοχές στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι περικοπές επενδύσεων θα αφορούν κυρίως τις έρευνες σε περιοχές υψηλού ρίσκου. Τέτοιες είναι οι θαλάσσιες με μεγάλα βάθη, όπως επίσης και οι αχαρτογράφητες, δηλαδή αυτές για τις οποίες τα διαθέσιμα στοιχεία είναι από ελάχιστα έως περιορισμένα.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα, παραμένει ισχυρό, αν και η Νότια Κρήτη όπως και ένα τμήμα του Ιονίου, έχουν τα χαρακτηριστικά περιοχών υψηλού ρίσκου. Ωστόσο για τη διατήρηση ή μη του ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων. Αυτή για την ώρα παραμένει άγνωστη, καθώς η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ώστε να μετράει το εξάμηνο.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, από τα δημοσιευμένα στοιχεία η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής ανά εταιρεία.

ΒΡ: Κατέγραψε μειωμένα έσοδα κατά 18% το τρίτο τρίμηνο στα 3 δισ. δολάρια, έναντι 3,7 δισ. το 2013. Η μέση τιμή με την οποία πουλούσε πετρέλαιο την περίοδο αυτή, ήταν μειωμένη κατά 9 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με το 2013. Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το τέταρτο τρίμηνο τα αποτελέσματα της εταιρείας, όπως και των άλλων αντίστοιχου μεγέθους εταιρειών, θα πιεστούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους αναλυτές ο CFO της BP Brian Gilvary, οι μειωμένες τιμές πετρελαίου, ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περικοπές επενδύσεων την προσεχή χρονιά, με τη μετάθεση ή καθυστέρηση υλοποίησης κάποιων προγραμμάτων. Ακόμη ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ευρείας αναθεώρησης των δραστηριοτήτων της, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας.

British Gas: Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 29% και διαμορφώθηκαν σε 759 εκατομμύρια λίρες (1,2 δισ. δολάρια). Τα αποτελέσματα του βρετανικού ομίλου, επηρεάστηκαν αρνητικά όχι μόνιο από την πτώση των τιμών πετρελαίου, αλλά και από την αδυναμία να πραγματοποιήσει εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις εγκαταστάσεις που ελέγχει στην Αίγυπτο, καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση απορροφά την παραγόμενη ποσότητα αερίου για τις ανάγκες της χώρας.

Τotal: Τα έσοδα του τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. δολάρια μειωμένα κατά 2%, ενώ του εννεάμηνου σε 10 δισ. δολάρια μειωμένα κατά 8%. Ο νέος CEO της εταιρείας Patrick Pouyanne, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που έχουν στα αποτελέσματα της εταιρείας οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του προγράμματος μείωσης κόστους και «ελέγχου» των επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία εντάσσει το πρόγραμμα αποεπένδυσης από συμμετοχές όπως στη θυγατρική της Bostic που ειδικεύεται στην παραγωγή ρητινών κλπ, ενώ πρόσφατα πούλησε το 10% της συμμετοχής της στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.

Statoil: Τα έσοδα νορβηγικής κρατικής εταιρείας περιορίστηκαν σε 30,9 δισ. κορώνες (4,6 δισ. δολάρια) και έτσι τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο ήταν αρνητικά 4,8 δισ. κορώνες. Ήδη η εταιρεία ξεκίνησε από τα μέσα του χρόνου πρόγραμμα αποεπενδύσεων όπως από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν με συνολικές εισπράξεις 3,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωσή της τα αποτελέσματά της επηρεάστηκαν εκτός από τις μειωμένες τιμές πετρελαίου και σε προβλήματα σε εκμεταλλεύσεις όπως στον Καναδά, τον Κόλπο του Μεξικού και την Αγκόλα.

Cnooc: H κρατική εταιρεία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου από υποθαλάσσιες εκμεταλλεύσεις, εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 4,6% στα 8,8 δισ. δολάρια, από 9,21 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2013, χωρίς να αναφέρει ύψος κερδών. Σύμφωνα με δηλώσεις του CFO της εταιρείας Zhong Hua, εφόσον οι τιμές αργού παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, θα επηρεαστούν ορισμένα από τα νέα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας.

Όπως δε τόνισε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, «δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές του αργού. Θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε ορισμένες διευθετήσεις και ως εκ τούτου να σταματήσουμε ορισμένα επενδυτικά σχέδια υψηλού κόστους, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cnooc είναι από τις εταιρείες που παράγουν αργό από εκμεταλλεύσεις σε βαθειά νερά και ως εκ τούτου έχουν υψηλό κόστος παραγωγής ανά βαρέλι.