Η καθοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος συνιστά αυτοσυγκράτηση και αποφυγή του πανικού. Κατά τον γενικό γραμματέα του, Αμπντάλα ελ Μπάντρι, ο οποίος συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου και Χρήματος, «δεν χρειάζεται να διατυπώνονται φόβοι εφόσον τα βασικά μεγέθη είναι αμετάβλητα, η ζήτηση για τον “μαύρο χρυσό” εξακολουθεί να αυξάνεται και το ίδιο συμβαίνει και με την προσφορά»
Η καθοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος συνιστά αυτοσυγκράτηση και αποφυγή του πανικού. Κατά τον γενικό γραμματέα του, Αμπντάλα ελ Μπάντρι, ο οποίος συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου και Χρήματος, «δεν χρειάζεται να διατυπώνονται φόβοι εφόσον τα βασικά μεγέθη είναι αμετάβλητα, η ζήτηση για τον “μαύρο χρυσό” εξακολουθεί να αυξάνεται και το ίδιο συμβαίνει και με την προσφορά».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν απαιτεί μία κατεπείγουσα απάντηση στην πτώση των τιμών, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτές θα πρέπει να ανακάμψουν για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη προσφορά. Τον Νοέμβριο επίκειται η καθιερωμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν τα ζητήματα της παραγωγής και των τιμών. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, δεν είναι πολλοί οι αναλυτές οι οποίοι να πιστεύουν πως το καρτέλ θα έλθει σε συμφωνία για τη μείωση του στόχου παραγωγής, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τιμή

Ειδικότερα, όμως, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, φέρεται προετοιμασμένη να αποδεχθεί μια χρονική περίοδο χαμηλότερων τιμών πετρελαίου με αντάλλαγμα να διατηρήσει αναλλοίωτο το μερίδιο αγοράς. Αναφερόμενος στη στάση του ΟΠΕΚ ως προς την πορεία των τιμών, πάντως, ο αναλυτής Κρίστοφερ Μπέικ, επισημαίνει: «Η ψύχραιμη στάση του μάλλον δηλώνει πως μία τιμή άνω των 80 δολαρίων παραμένει αρκετά υψηλή ακόμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των κρατών-μελών του, εξ ου και δεν αναμένω αντιδράσεις εκ μέρους τους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Είναι αλήθεια, πάντως, πως ειδικοί του κλάδου των πετρελαιοειδών διακατέχονται από απαισιοδοξία αναφορικά με την πορεία των τιμών και αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους. Το 2015 κάνουν λόγο για 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα το πετρέλαιο τύπου Βrent στην αγορά του Λονδίνου και το αργό Νέας Υόρκης διαμορφώνονται στα 87,75 δολάρια το βαρέλι και στα 82,73 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα. Θα πρέπει να αναφερθεί πως η κάμψη στις τιμές του πετρελαίου επηρεάζει τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου.

Ειδικά η γαλλική πετρελαϊκή της Total, η οποία ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου μειωμένα κατά 6% έναντι του ιδίου διαστήματος του παρελθόντος έτους, προειδοποίησε για τις συνέπειες. Σε ανακοίνωσή του ο Πατρίκ Πουγιανέ, αντικαταστάτης του χαρισματικού διευθύνοντος συμβούλου Κριστόφ ντε Μαργκερί, που σκοτώθηκε στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι η δραστική πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» υπαγορεύει και δραστικές περικοπές στην εταιρεία. «Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε το πρόγραμμα του Ντε Μαργκερί, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κεφαλαιακών δαπανών και εξόδων, ούτως ώστε να επιστραφούν περισσότερα στους μετόχους και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ομίλου», τόνισε ο νέος επικεφαλής της Total.

Αντιστοίχως, και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί του FTSE 100, ΒΡ και BG Group, ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη τους του τρίτου τριμήνου ελαττώθηκαν και αυτό εν μέρει συνέβη εξαιτίας της μειωμένης τιμής του πετρελαίου την εν λόγω περίοδο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/10/2014)