IEA: Η Ενεργειακή Κρίση με τη Ρωσία Στρέφει το Βλέμμα της ΕΕ στην Υποσαχάρια Αφρική

IEA: Η Ενεργειακή Κρίση με τη Ρωσία Στρέφει το Βλέμμα της ΕΕ στην Υποσαχάρια Αφρική
EurActiv.gr
Πεμ, 30 Οκτωβρίου 2014 - 14:34
Η Υποσαχάρια Αφρική θα ξεπεράσει τη Ρωσία στις προμήθειες φυσικού αερίου μέχρι το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), παρακινώντας την ΕΕ να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να επενδύσεοι στην ανάπτυξη της περιοχής

Η Υποσαχάρια Αφρική θα ξεπεράσει τη Ρωσία στις προμήθειες φυσικού αερίου μέχρι το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ( IEA ), παρακινώντας την ΕΕ να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να επενδύσεοι στην ανάπτυξη της περιοχής.

Πολιτικοί και ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν πλήρη επίγνωση ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και οι εισαγωγές από την άνθηση της Αφρικής θα διαφοροποιήσουν σημαντικά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.

Ο Dominique Ristori, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, δήλωσε την Τετάρτη (29 Οκτωβρίου) ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει δώσει ώθηση σε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής.

Η Ουκρανία κρίση επιβεβαίωσε την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Οι διπλωματικές προσπάθειες για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας εμποδίστηκαν από τους φόβους ότι η Μόσχα θα κλείσει τις στρόφιγγες. Στις 16 Οκτωβρίου, η Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά μια ανάλυση των συνεπειών της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Με πρωταγωνίστριες τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία, την Αγκόλα και την Τανζανία, η Υποσαχάρια Αφρική θα παράγει περίπου 175 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (bcm / y) φυσικού αερίου μέχρι το 2040.

Οι ΗΠΑ, που βιώνουν πρωτοφανή ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου, θα παράγουν περισσότερο (240 bcm). Η Ρωσία θα παράγει 130 bcm, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Υποσαχάριας Αφρικής αυξήθηκε από τα 7 bcm το 1990 στα 58 bcm το 2012, σύμφωνα με την Ενεργειακή Προοπτική της Αφρικής που παρουσιάστηκε χθες (29 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες.

 

Παγκόσμιος παίχτης

Ο οικονομολόγος Fatih Birol είπε ότι υπάρχει τεράστια δυναμική σε νέο υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Υποσαχάρια Αφρική.

 «Η επένδυση σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ενισχύσει σημαντικά την διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε.

Το ήμισυ της συνολικής αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου θα πάει στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία, αλλά εξακολουθεί να αφήνει μεγάλη ποσότητα για εξαγωγές στην Ευρώπη.

 «Η Υποσαχάρια Αφρική θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ενώ θα αναδύεται ως ένας σημαντικός νέος παίκτης στις αγορές φυσικού αερίου », είπε ο Birol.

Ο Ristori είπε στην EurActiv ότι οποιαδήποτε πολιτική, δραστηριότητα ή επένδυση που διασφαλίζει την διαφοροποίηση παροχής φυσικού αερίου θα υποστηρίξει την στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

 «Έχουμε μια σαφή προτεραιότητα, που είναι η μείωση της εξωτερικής μας εξάρτησης και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μιλάμε για φυσικό αέριο, όπου έχουμε ένα κυρίαρχο προμηθευτή», υπογράμμισε.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με πλοία. Ο Ristori είπε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Αφρικανούς εταίρους για έργα που θα στοχεύουν στη μείωση της απόστασης μεταφοράς του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η ΕΕ δεν πρέπει να εμπλακεί στην εξερεύνηση, τόνισε.

Ο Ristori είπε ότι η Αφρική είχε πολλούς ενεργειακούς πόρους, αλλά δεν τους εκμεταλλεύεται. «Πρέπει να αναπτύξουμε μια πολιτική προσανατολισμένη προς την πραγματική συνεργασία [και] μια νέα διαδρομή για την ανάπτυξη των αφρικανικών ενεργειακών πόρων», είπε.

Αναπτύσσοντας την «ανεκμετάλλευτη» δυναμική

Η περιοχή έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη και η ηλιακή ενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη, υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος στον κόσμο, που να έχει 320 ημέρες πολύ ισχυρή, έντονη ηλιοφάνεια», τόνισε.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν το 30% των παγκόσμιων ανακαλύψεων πετρελαίου ήταν στην Υποσαχάρια Αφρική. Κάθε τρίτο βαρέλι πετρελαίου στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Υποσαχάρια Αφρική, είπε.

Παρά το γεγονός αυτό, 620 εκατομμύρια άνθρωποι, τα δύο τρίτα του πληθυσμού, ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Υποσαχάρια Αφρική. Οι μισοί από τους ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική.

Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ανάπτυξη και τις οικονομικές δεσμεύσεις της περιοχής με έργα αξίας 25 δις δολάρια, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο Αφρικανοί της Υποσαχάριας Αφρικής θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2040.

530 εκατομμύρια άτομα, κυρίως στις αγροτικές κοινότητες θα εξακολουθούν να μένουν χωρίς ρεύμα.

 «Σκεφτείτε αυτό ως άνθρωπος, αυτό σημαίνει ότι το 2040, θα εξακολουθούν να υπάρχουν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα;», αναρωτήθηκε ο Birol.

«Ο κρίκος που λείπει εδώ είναι οι επενδύσεις σε υποδομές», πρόσθεσε.

Αλλά η ΕΕ αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από την Ασία και, ειδικότερα, την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά έργα στην Υποσαχάρια Αφρική.