Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι οι προτάσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ΄Αϊντε, για το φυσικό αέριο δεν είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα τύχουν αξιολόγησης

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι οι προτάσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ΄Αϊντε, για το φυσικό αέριο δεν είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα τύχουν αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. ΄Αϊντε δήλωσε την Πέμπτη ότι παρουσίασε κάποιες προτάσεις στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος, διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Επιπλέον, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι το αν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το θέμα του φυσικού αερίου, εξαρτάται από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το newsit.com.cy, η πρόταση Άιντα προβλέπει τη σύσταση δικοινοτικής ομάδας, η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς τον διαμοιρασμό των εσόδων από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων μετά τη λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση και ενημέρωσε σχετικά τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην Λευκωσία, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να την απορρίπτει επίσης, ενώ πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έθεσε αντιπρόταση ενώπιον Σαμαρά και κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Ντερβίς Έρογλου επέμεινε στην δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα δεχτεί άλλους όρους από δω και στο εξής» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι θέση της Τουρκίας είναι να καθοριστεί από τώρα το πώς θα διαμοιραστούν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να παγώσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για κοιτάσματα στην ΑΟΖ της μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.