Πετρέλαιο: Αρνείται τις Κατηγορίες Περί «Πολέμου Τιμών» η Σαουδική Αραβία και Κάνει Λόγο για «Παρανόηση»

Πετρέλαιο: Αρνείται τις Κατηγορίες Περί «Πολέμου Τιμών» η Σαουδική Αραβία και Κάνει Λόγο για «Παρανόηση»
energia.gr
Πεμ, 13 Νοεμβρίου 2014 - 10:37
Απέρριψε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τις κατηγορίες ότι το Ριάντ έχει ξεκινήσει «πόλεμο τιμών», τονίζοντας ότι η χώρα του συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς για να εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών που είναι προς το συμφέρον παραγωγών, καταναλωτών και γενικά της βιομηχανίας

Απέρριψε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τις κατηγορίες ότι το Ριάντ έχει ξεκινήσει «πόλεμο τιμών», τονίζοντας ότι η χώρα του συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς για να εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών που είναι προς το συμφέρον παραγωγών, καταναλωτών και γενικά της βιομηχανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε πως οι συζητήσεις για πόλεμο τιμών είναι «ένδειξη παρανόησης, σκόπιμης ή μη, και δεν έχουν καμία βάση αλήθειας» και συμπλήρωσε: «Δεν καθορίζουμε εμείς την τιμή του πετρελαίου. Η αγορά καθορίζει τις τιμές».

Αναφερόμενος με τις διάφορες θεωρίες για τα κίνητρα του ίδιου του κ. Ναΐμι, ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τις απέρριψε ως «παράφορες και ανακριβείς εικασίες».

«Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία επιτρέπει την πτώση των τιμών για να πλήξει την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή, που χρειάζεται υψηλές τιμές για να διατηρηθεί. Άλλοι πιστεύουν πως θέλει να υπονομεύσει τη Ρωσία ή το Ιράν των οποίων τα κρατικά ταμεία εξαρτώνται περισσότερο από τις υψηλές τιμές πετρελαίου» σχολιάζουν οι Financial Times.

Σχετικά με τη μείωση των τιμών προς Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ο κ. Ναΐμι απάντησε πως οι τιμές καθορίζονται από συγκεκριμένη φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, «τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο». «Η πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας ήταν σταθερή κατά τις τελευταίες δεκαετίες και δεν έχει αλλάξει τώρα. Δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το πετρέλαιο. Για εμάς είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κάτω από τα 77 δολ. ανά βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο το 2010 με τους αναλυτές να αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα. Η «επανάσταση» του shale gas στις ΗΠΑ και η αύξηση της παραγωγής από τη Ρωσία το «καρτέλ» των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Σε αντίδραση, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου προς Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αποδίδουν την πολιτική αυτή ως μία προσπάθεια του Ριάντ να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά.

«Οι συζητήσεις για πόλεμο τιμών είναι ένδειξη παρανόησης, σκόπιμης ή μη, και δεν έχουν καμία βάση αλήθειας» δήλωσε ο ίδιος ο Ναΐμικαι συμπλήρωσε: «Δεν καθορίζουμε εμείς την τιμή του πετρελαίου. Η αγορά καθορίζει τις τιμές».

Σε ότι αφορά τη μείωση των τιμών προς Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ο κ. Ναΐμι απάντησε πως οι τιμές καθορίζονται από συγκεκριμένη φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, «τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο». «Η πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας ήταν σταθερή κατά τις τελευταίες δεκαετίες και δεν έχει αλλάξει τώρα. Δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το πετρέλαιο. Για εμάς είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης» δήλωσε.